SPB: Rövid távon az EUR-tól erősödést, az USD-tól pedig további gyengülést várhatunk

Kínát illetően a jövőkép optimista, és ez várhatóan ki fog hatni más piacokra is. Az EU-ban esélyes, hogy az exportorientált, illetve energiaigényes szektorok jobban fognak szerepelni az elkövetkező időszakban. A kínai nyitás pozitív hatása látszik az olaj árfolyamán is. Q2 után markánsabb gázár emelkedésre lehet számítani, ami idővel az euróra is negatív hatással lehet. Kötvények oldaláról minden átmeneti hozam emelkedés jó beszálló lehet. A tőkevédett certifikátok jó döntést jelenthetnek – hangzott el az SPB heti online rendezvényén.

Kína

Bár Kína az alapvető politikai kockázatok mellett is rizikós területnek számít a befektetések szempontjából, – különösen az ingatlanpiac esetében – viszont a gazdasági növekedést jelentősen hátráltató “zéro Covid”- politika kiiktatását követően az látható, hogy pozitív fordulat következett be. A kínai GDP a pesszimista várakozásokhoz képest jobban teljesített, elsősorban a növekedést ösztönző kormányzati beruházások sikerének köszönhetően. Kínát illetően tehát a jövőkép optimista, és ez várhatóan ki fog hatni más piacokra is.

EU

Az EU területén tartós inflációra kell számítani, a fő kérdés jelenleg az, hogy ez a bérinfláció területére milyen módon fog átgyűrűzni. Kedvező, hogy hosszú ideje először nem az energiaárak tolják felfelé az inflációt. Az enyhe télnek köszönhetően a gáz – 300 feletti árról 65 körülire jött vissza – és ebből következően az elektromos áram ára is normalizálódott, ami támogatólag hat az infláció alakulására. Esélyes, hogy az exportorientált, illetve energiaigényes szektorok jobban fognak szerepelni az elkövetkező időszakban.

Az Európai Unió gazdasági motorjának számító Németországban a CPI – összhangban az Eurozona CPI-ával – a várakozásoknak megfelelően 10%-ról 8,6%-ra változott az elmúlt időszakhoz képest. Kedvező hír, hogy a ZEW-ben ritkán látott ugrás következett be, ami optimizmusra adhat okot, mivel jelenleg sokkal kisebb az esélye, hogy az EU egy keményebb recesszióba álljon bele. Mindazonáltal a küszöbön áll, hogy az EU egész 2023-ban szenvedni fog az orosz gáz hiányától. Q2 után markánsabb gázár emelkedésre lehet számítani, ami idővel az euróra is negatív hatással lehet. Rövid távon az EUR-tól erősödést, az USD-tól pedig további gyengülést várhatunk – becslések szerint az 1,12-es szint lesz a következő ellenállási pont – ami kedvező hatással van az EUR/HUF árfolyamra is. Az eurós hozamok még mindig felfelé igyekeznek, ezért rövid távon még ki lehet várni az eurós kötvények vételével.

USA

Az EU-hoz hasonlóan az USA-ban is elhúzódó inflációs folyamatra lehet számítani. Az USA termelői árindex a várakozások szerinti 0,1% helyett 0,5%-os csökkenést mutat. A FED manufacturing a várakozásokhoz képest kicsit jobban teljesített, de itt is a lefelé tartó tendencia érvényesül. A kínai nyitás valamelyest ellensúlyozni tudja a drasztikus keresletcsökkenést, így javulhat a helyzet. A kínai nyitás pozitív hatása látszik az olaj árfolyamán is, rövid-középtávú, lefele-oldalazó eső trendben van és jelenleg stabilan a 80-as szint környékén, a felett tartja magát. A 82-es szint áttörése hozhatna egy kereskedhető teret, de egyelőre még nem tart itt a piac.

Az USA munkaerőpiac kifeszített helyzetben van, a várt 214 000 helyett mindössze 190 000 volt múlt héten az új munkakeresők száma. A kamatérzékeny szektorok vállalatai (pl. Microsoft, Amazon) körében meghirdetett leépítések ellenére még mindig az a helyzet, hogy a nagyvállalatok által leépített munkerőt a kkv-k rögtön felszívják. A magas kamatkörnyezet valószínűleg itt marad velünk, de nagy kamatemelésekre már nem számítunk. A kamatemelésre  legérzékenyebb ingatlanpiac esetében erőteljes visszaesés még várható, de nem lesznek drámai helyzet nem várható.

A 10 éves amerikai államkötvény esetében a lassú hozamcsökkenés lesz a meghatározó. Kötvények oldaláról minden átmeneti hozam emelkedés jó beszálló lehet. Érdemes most markánsabb kitettséget felvenni, már most is jó szinteken lehet beszállni.

Technikai analízis

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is. Az S&P 500 index és a Nasdaq áttörése közel egyidőben várható, előbbinek a 4.100-as, utóbbinak a 12.100-as ellenállási szintet kéne átvinnie a rövid távú emelkedő trend kialakulásához, ez viszont időszakos pozitív hangulatot hozhatna a piacra. A fenti két index kitörése a jelenleg extrém alacsony tartományban – 18-20 környékén mozgó VIX miatt akadályokba ütközik. A német DAX index 2022 októberében indult, erős tempójú szárnyalása után elérkezett a 15.200-as ellenállási szintig és itt várakozik. A múltbéli RSI-divergenciákat megvizsgálva utoljára 2002-ben volt hasonló helyzet, amikor a VIX 45 felett zárt és a VIX-nek az RSI indikátora emelkedő trendben volt. Most ugyanezt láthatjuk, illetve a VDAX is hasonlóan RSI-pozitív divergenciát épített ki, így ebben az esetben is limitáltak a felfelé történő elmozdulások.

Certifikátok

A jelenleg jegyzésben lévő certifikát jó döntést jelenthet, a mellette szóló fő érvek a 100%-os tőkevédelem, a hároméves futamidőre vonatkozó súlyozott átlag a legerősebb index 70%-os részesedésével, ami kedvezőbb a normál átlagnál, illetve a másfélszeres hozamszorzó, ami így összesen 150%-os részesedést jelent.

 

A fenti marketing közlemény kereskedelmi kommunikációs eszköz, nem minősül ajánlatnak, befektetési szolgáltatásnak vagy azt kiegészítő tevékenységnek, befektetési, pénzügyi vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsnak, pénzügyi vagy befektetési elemzésnek. A fent említett értékpapírok megvásárlása kockázatos, a befektetett tőke elvesztésével járhat, a pozitív hozam lehetősége bizonytalan, a hozamra vonatkozó prognózis nem tekinthető ígéretnek vagy vállalásnak. A fenti információ nem teljes körű, az semmi esetre sem elegendő a befektetésről szóló döntés meghozatalához. Amennyiben Önnek ilyen célja van, nyomatékosan javasoljuk a megfelelően felkészült és tapasztalt, engedéllyel rendelkező szakértő szolgáltató igénybe vételét. A fenti információ nem helyettesíti a befektetést megelőző alkalmasság- illetve megfelelés értékelést, tájékoztatást és kockázatfeltárást. A legteljesebb körben és mélységben kizárjuk a felelősségünket a fenti információ felhasználásából, a fentiek hibájából vagy hiányosságából eredő vagy azzal akár csak közvetetten is kapcsolatban álló károkért, elmaradt haszonért, veszteségért, meghiúsult üzleti, gazdasági, pénzügyi várakozásokért, költségekért stb.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés