A luxus szektor felülteljesíthet az S&P500 indexel szemben

A luxusipar globális értékesítése a kihívásokkal teli 2021-es évben megközelítette az 1.300 milliárd USD-t, mely bár elmarad a koronavírus megjelenését megelőző 2019-es év 1.440 milliárd USD mértékétől, azonban 14%-os a növekedés az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Bain & Company globális tanácsadó csoport szektor elemzéséből.

Az elmúlt évtizedek során megfigyelhető volt, hogy a luxus szektor a krízisekre gyorsan reagáló, rugalmas iparág – ez a pandémiát követően is bizonyosságot nyert – mely az inflációs környezetben is felülteljesítő lehet a következő években, így 2025-re az értékesítési adat megközelítheti az 1.700 milliárd dollárt.

A luxus szektor azon tulajdonsága, hogy a termékek, szolgáltatások vásárlói kevésbé ár érzékenyek és a dinamikusan emelkedő alapanyagok, valamint egyéb költségek könnyebben beépíthetőek az árazás során vonzóvá tehetik a szektor szereplőit a befektetők számára. További bizakodásra adhat okot, hogy globálisan szélesedik és fiatalodik az a vagyonos réteg, amely a luxus szektor fogyasztója.

Az elmúlt években jelentős mértékben megnőttek a jövedelmi különbségek. Leginkább Kínában a népjóléti intézkedéseknek köszönhetően erősödhet a középső társadalmi réteg, mely számára elérhetővé válhat a luxuscikkek piaca. Az elemzést végző vállalat várakozása, hogy 2025-ben már 43%-át a kínai vásárlók fogják kitenni az iparágnak, 10 %-kal meghaladva a COVID előtti időszakot.

A generációváltás szintén katalizátora a növekedésnek, hiszen az Y és Z generációknak egyre nagyobb a részaránya a luxustermék vásárlói között. A jómódú fogyasztók fiatalabb generációi 2025-ben várhatóan a luxus piac 70%-át képviselik majd. Ezáltal megnyílhat a tér az online értékesítés irányába, mely további markáns növekedést eredményezhet.

Az egyik módja a luxus szektorba történő befektetésnek az Amundi S&P Global Luxury ETF megvétele, hiszen így egy jól diverzifikált portfolióra tehetünk szert, mely a luxus piac több alszektorába is fektet, többek között a LVMH Moet Hennessy, Hermes, Kering és Tesla részvények is elérhetőek az ETF megvételén keresztül.

Jelentős mértékű eltérés nem tapasztalható sem 5 éves távon, sem a COVID megjelenése óta. A leírt okok miatt, közép és hosszú távon szignifikáns felülteljesítés várható. Megnőtt az esély arra, hogy a luxus szektor felülteljesít a globálisan meghatározó S&P500 indexel szemben.

 

 

 

Forrás: https://www.bain.com/insights/from-surging-recovery-to-elegant-advance-the-evolving-future-of-luxury/
Fotó: Canva
Szerző: Munkácsi-Komlós Henrietta, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés