Mibe fektet egy bankár? Munkácsi-Komlós Henrietta válaszol

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról 

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Az SPB Befektetési Zrt. kollégái azon túl, hogy kiemelten felkészültek és széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkeznek, emberileg is elérhetők. Sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Ezúttal Munkácsi-Komlós Henriettát, az SPB privátbankárát kérdeztük, aki dolgozott prémium bankárként, fiókvezetőként, most pedig az ügyfelek befektetéseiben nyújt nap, mint nap segítséget.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Azt már nagyon fiatalon megtanuljuk, hogy semmi sincs ingyen, mindennek ára van. Azonban nem mindegy, hogy mennyit fizetünk egy termékért, vagy szolgáltatásért, illetve az milyen szükségletet elégít ki. A pénzügyi tudatosság számomra egy igény felismerésével kezdődik, hogy tisztában legyünk az ár-érték arány fogalmával. A hétköznapok során nem árt szem előtt tartani, hogy reális árat fizessünk, lehetőség szerint szükségszerű dolgokra. Ha körültekintően költekezünk, idővel megtakarítást tudunk felhalmozni, melynek befektetésében ismét segítségünkre lesz, ha érték alapon gondolkodunk.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?

Csodák nincsenek, vagy ahogy a befektetési piacon mondják: Nincs ingyen ebéd. Ez mindig emlékeztet arra, hogy magas hozamhoz jellemzően magas kockázat párosul, így ne a gyorsan meggazdagodás vezéreljen, hanem a stabilitás és kiszámíthatóság.

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

Fontos nyitott szemmel járni, azonban nehéz egy eszközosztályt vagy kategóriát megjelölni, éppen ezért fontos diverzifikálni. A befektetés így több eszközbe lesz fektetve, kevésbé lesz kitéve egy-egy egyedi kockázatnak. Természetesen ezzel a várható eredmény is csökkenni fog, de az előbb említett stabilitás és kiegyensúlyozottság hosszú távon számomra kifizetődőbb.

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

Ha a pénzügyi tudatosság “belépő szintjén“ az igényesség áll, akkor az öngondoskodás egy már jóval fejlettebb “szakértői szinten” a felelősségvállalással azonosítható. A pénzügyi tanulási folyamat során felismerjük, hogy tudatosan alakíthatjuk saját és családunk jövőjét és akár váratlan helyzetekre is felkészülhetünk, ha közép- és hosszú távon fektetünk be, így megteremtve az öngondoskodást.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

Azt, hogy mennyire fontos gyermekünk pénzügyi nevelése. Azt gondolom, hogy akár óvodás korban el lehet kezdeni, hiszen a gyerekek fogékonyak minden új dologra, ezért érdemes minél előbb megismertetni velük a pénzügyeket, persze az életkornak megfelelően. Az életben való maximális eligazodáshoz ugyanis nélkülözhetetlen a megfelelő pénzügyi tudás.

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Albert Einstein szerint a világ nyolcadik csodája a kamatos kamat, aki érti, az kapja, aki nem, az fizeti. Napjainkban, amikor az infláció bőven kétszámjegyű méretet ölt, hatványozottan igaz az állítás. Befektetés nélkül elértéktelenedik a pénzünk, így komoly árat fizetünk azért, hogy nem gondoskodtunk a megtakarításunkról.

Szeretne új szintre lépni a befektetéseit illetően?

Örömmel várjuk a megkeresését!

Munkácsi-Komlós Henrietta
privátbankár

m: +36 30 655 9655
e:

LinkedIn profil

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés