SPB: Továbbra is jelentős kockázattal számolhatunk az olajpiacot illetően

Az Eurozóna fogyasztói bizalmi index alakulására jelentős negatív hatással van a szigorúbb kamatkörnyezet, valamint az infláció. A szolgáltató szektor nem tudja hozni a nyári időszak kedvező teljesítményét, így komoly visszaesést mutatott. Németországot illetően kedvezőek a várakozások, az ECB kamatpolitikája továbbra is meghatározó e tekintetben. Az Európai Központi Bank részéről további kamatemelés nem történt, az első kamatcsökkentést 2024 áprilisára várja a piac. Az Eurozóna versenyképesség tekintetében továbbra is nehézségekkel küzd, így indokolt az óvatosság a régiót illetően. Az USA-ban rendkívül kedvezően alakult a GDP, illetve a szolgáltató-, és az ingatlanszektor is szép teljesítményt hozott, kérdéses azonban ennek fenntarthatósága hosszú távon. Az utolsó negyedévet illetően a becslések pesszimistábbak. Fokozott figyelem övezi az amerikai állampapír kibocsátások alakulását. Az olajpiac helyzetét jelenleg a bizonytalan geopolitikai környezet határozza meg – hangzott el az SPB online eseményén.

Eseménydús volt az elmúlt időszak a makro adatok tekintetében. Bár az Eurozóna fogyasztói bizalmi indexe a várakozásokhoz képest jobban alakult, de jól látható a szigorúbb kamatkörnyezet és az infláció erős negatív hatása. A reálbérek alakulása és az infláció csökkenése egyelőre nem hozták el a várt felívelést.

Az Eurozóna szolgáltató szektorra vonatkozó PMI jelenleg 32 havi minimumon van, amely különösen azért jelent komoly problémát, mivel ez a szektor számít az európai gazdaság húzó ágazatának. Úgy tűnik, hogy a nyári időszak költekezését követően őszre komoly visszaesés mutatkozott a fogyasztásban. Az Eurozónát illetően nincs optimista hangulat a piacon az utolsó negyedévre vonatkozóan.

Az ifo Business Climate Index for Germany azt mutatja, hogy az üzletemberek bizakodóbbak lettek a német gazdaságot illetően annak ellenére, hogy a jellenlegi állapot („current conditions”) egyelőre nem változott jelentősen. Egyelőre a várakozások („expectations”) húzzák tehát felfelé az index értékét, így az hat hónap után először emelkedik. További alakulása nagyban függhet az ECB kamatpolitikájától.

Nem történt további kamatemelés az ECB részéről, viszont kommunikációjukban csökkentést sem helyeztek kilátásba. A piac 2024 április környékére várja az első kamatcsökkentést. Az olajár alakulása nagyban meghatározhatja majd a lépéseket. Összességében érdemes óvatosnak lenni az Eurozónát illetően, mivel a versenyképesség tekintetében a régió továbbra is nehézségekkel küzd.

Az európai helyzettel szemben az USA-ban a szolgáltató szektorra vonatkozó PMI kedvezőbben alakult a várakozásokhoz képest. Az előző időszakban 50,1 volt, most pedig a 49,8-as várt értékhez képest kellemes meglepetésként 50,9-es adatot kaptunk. Ami árnyalja a képet, hogy az elmúlt időszakra jellemző vállalkozási kedv a szektorban fokozatosan kezd alábbhagyni, illetve a nyári szezon kifutásával itt is visszaesés várható az utolsó negyedévben.

Az USA ingatlanpiac teljesítménye szépen megugrott. Ennek hátterében az áll, hogy a medián lakásárak komolyan estek a new home sales oldalon. Az elmúlt 12 hónapban nagymértékű visszaesés adódott az árakban, diszkont-hullám futott végig a piacon, amely kedvezett az új lakás vásárlását tervezőknek. Ez a szép eredmény hosszú távon azonban a magas jelzáloghitel-szintek miatt nem fenntartható.

Folyamatos a piaci bizonytalanság az amerikai állampapír kibocsátások tekintetében. A legfrissebb ötéves amerikai államkötvény-aukció gyenge eredménnyel zárult, annak ellenére, hogy a hozamszintet 25 bázisponttal feljebb tolták a korábbihoz képest. November elsején nyilvánosságra kerül a negyedéves kibocsátási taktika a pénzügyminisztérium részéről, a piac még nagyobb kibocsátásokra számít a továbbiakban. A költségvetés indirekt módon igyekszik stimulálni a gazdaságot. Emellett a geopolitikai feszültségek okán az arany népszerűsége szintén növekszik a portfóliókban, a betétállomány csökkenése azonban nem hat jótékonyan a bankok megítélésére. A FED részéről a piac döntő többsége nem vár kamatváltozást.

Az USA core CPI alakulása bizalomra ad okot, a háztartások komoly értékű utazásokat, illetve autóvásárlásokat eszközöltek, ami azt mutatja, hogy a fogyasztás rendben van.

Az USA GDP adat kiugróan jól alakult. Az előző időszakban 2,1% volt, 4,3%-ot várt a piac, ezzel szemben végül 4,9% lett. A három legkomolyabb tétel emögött a nagymértékű fogyasztói költekezés, a raktárra termelés, illetve a szövetségi kormányzat költekezései voltak. További aggodalomra adhat okot, hogy a lakossági megtakarítások mértéke csökkenőben van. Ezek ismeretében feltételezhető, hogy ez a növekedési ütem nem lesz fenntartható az utolsó negyedévben. Jelenleg tehát kedvező a helyzet, de a befektetőket aggasztja a jövőkép, pesszimistább hangulat uralkodik, mindössze 1,5% a várakozás.

Az olajtartalék adatok a várakozásokhoz képest, kedvezőbben alakultak, de jelenleg nem ez a fő meghatározója a piacnak. A rendkívül bizonytalan geopolitikai helyzet alakulásától függ minden, ennyire volatilis még nem volt ebben az évben a helyzet. Az olaj hordónkénti ára 83 és 87 USD között mozog. Továbbra is kereslet oldali piac jellemző, szűkülő kínálattal. A kereslet alakulását jelentős mértékben meghatározhatja a kínai gazdaság aktuális helyzete.

 

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés