Mit ad nekünk a víz?

Napjainkban a háború és a gazdaság adta egyéb kihívások miatt, kissé feledésbe merült egy igen fontos téma a víz. Korábbi tanulmányok során már megismerhettük, hogy földünket 71%-ban víz borítja, ennek nagyjából 2,5%-a édesvíz a többi sós víz. Ebből is látható, hogy életünk egyik alapvető anyagáról van szó.

Úgy gondolom, hogy elsők között kell feltennünk azt a kérdést, hogy vajon mi lenne a gazdasággal és az iparral víz nélkül?

Gyakorlatilag megszűnne létezni. Olyan termékek előállításához is rengeteg víz kell, amiről nem is gondolnánk. Remek példa erre a chipgyártás. Közvetlenül is felhasználják a termelési folyamatokban, segédanyagként is szükség van rá, illetve természetesen a különféle tisztító eljárásoknál. Ez ipari víznek minősül, amit elkülönítünk az ivóvíztől, mivel fogyasztásra nem alkalmas.
Adott esetben egy ipari víz is lehet ivóvíz tisztaságú, ha a gyártási technológia megköveteli a szigorú minősítést. Messze a legvízigényesebb ipar az energiaipar. Itt elsősorban hűtővízként funkcionál. Ez lehet egy atomerőmű vagy egy szénnel/olajjal/földgázzal működő hőerőmű; de hűtővizet használnak például a kohászatban és a vegyiparban is.

Jól szemlélteti a helyzetet, hogy a tavalyi év során Tajvanban elmaradtak a szokásos tájfunok, ami a vízellátásban fontos szerepet játszott. Ennek következtében is az ország legjelentősebb ágazata, a chipgyártás is veszélybe került.

Alapvető kérdéskörként említhetjük, a víz tisztaságát és minőségét. Folyamatos törekvés látható Európa szerte, a fejlődés pedig ezen témában megkérdőjelezhetetlen. Elsősorban a meglévő vízbázis védelme, a készletek újraelosztása, hasznossága, és a vízhiányos időszakok kezelése a fő szempont. Ezekre vannak rendeletek, pl: EU 2020/741 rendelete.

A klímaváltozás negatív hatásai, az egyre több helyen előforduló aszályos időszak, nagy hőhullámok, tartós eső nélküli hetek/hónapok a világ egyre több országát érintik. Ha ehhez még figyelembe vesszük a népességnövekedést, az ezzel járó élelmiszer-keresletnövekedést, kijelenthetjük, hogy a Földön általános problémává vált a vízellátás.

A fenti kis ismertető után pedig, lássuk melyek azok az instrumentumok, amelyeket érdemes lehet követni az elkövetkezendő években.

First Trust Water ETF

Az alappal 2007-óta lehet kereskedni. Javarészt olyan vállalatok részvényeibe fektet be, amelyek több közmű-, víziközmű- és szennyvízkezelési ágazatban működnek. Az ETF-et alkotó részvények nagy százaléka az USA területén található.

Jelenlegi árszinteken közel 19,50%-os hozampotenciállal rendelkezik.

Invesco Water Resources ETF

2005-óta lehet vele kereskedni.  Az alap közüzemi, vízügyi ágazatokban tevékenykedő cégek részvényeibe fektet.
Többek között, olyan nagymúltú cégek alkotják, mint például az American Water Works Corporation, Danaher Corporation.
A jelenlegi árszinten több mint 25%-os hozampotenciállal rendelkezik.

Végezetül pedig, a háború és a jelenlegi piaci környezet, ezt a szektort sem kímélte az elmúlt időszakban, azonban az összehasonlításban jól látható, hogy a fent említett instrumentumok 5 éves időtávon az S&P 500 indexet is képesek voltak felülteljesíteni.

 

Szerző: Beschenbacher Kornél, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára
Fotó: Canva
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés