SPB: akár 10-15 százalékos hozam is elérhető ezzel a 3 vállalati kötvénnyel

A kötvénybefektetések világában egy dolog biztosnak látszik: az elmúlt évtizedben – a mostanin kívül – nem volt olyan időszak, amikor a jó hitelminősítéssel bíró kötvényeket ilyen olcsón (jó hozammal) lehetett megvásárolni. Előző cikkünkből kiderült, hogy a gazdagok körében manapság igen népszerűek például a román, lengyel, osztrák, belga és francia állampapírok – nem véletlenül, hiszen van, amelyik 50 százalékos árfolyam-potenciált is kínál a befektetők számára. De mibe érdemes fektetni annak, aki az állampapírok mellett vállalati kötvényeket is beválogatna a portfóliójába?

Az utóbbi időszakban az SPB Befektetési Zrt. ügyfeleinek portfólióiban érdemben csökkent a vállalati kötvények súlya, és a privátbanki ügyfelek 2024-ben inkább a jó minősítésű, likvid másodpiaccal rendelkező, ráadásul szép hozamokat kínáló európai állampapírok arányát növelték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egyedi – és főként nyugat-európai – célpontokban ne lehetne kiemelkedő lehetőségeket találni a vállalati kötvénypiacon.

A vállalati kötvényekről Kalapos Csabát, az SPB Befektetési Zrt. privátbanki igazgatóját kérdeztük, aki elmondta, hogy két számjegyű hozamelvárás még a jelenlegi piaci környezetben sem irreális a kötvénypiacokon. Az 5-6 százalékos fix kamatozása mellett ugyanis – amennyiben a nagy jegybankok folytatják a kamatcsökkentéseket – több kötvény is kínál akkora árfolyam-emelkedési potenciált, amellyel összességében 10-15 százalékos hozamot is elérhetnek el a befektetők.

Továbbá a vállalati kötvények piacán is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy értékpapír minősítő (scoring rendszerünk) kiemelkedő számaival és befektetésre ajánlott hitelminősítéssel rendelkező értékpapírokat válogassunk ki.


Dollárban és euróban elérhető kötvényeket keresnek a befektetők

Az SPB euróban elsősorban a pénzügyi szolgáltatók kötvényeit preferálja, mivel alapvetően ez a szektor jár élen a különböző kötvénypiaci termékek kibocsátásában. Ezek közül az SPB egyik kedvence a második legnagyobb holland bankcsoport, a Rabobank 6,5 százalékos éves kamatozással rendelkező, úgynevezett örökjáradék típusú kötvénye. Ez az eurós kötvény a hozamok emelkedése okán jelentős leértékelődésen ment keresztül, így például két éve októberben névérték alatti árfolyamon lehetett megvásárolni, és azóta mintegy 35 százalékos profitot tudtak elérni a befektetők, azonban a papírban még jelenleg is lát potenciált az SPB.

A dolláros befektetésekben gondolkodóknak a manapság már a távközlési infrastruktúra és a felhőalapú szolgáltatásairól ismert Nokia kötvényét ajánlja vételre az SPB. A cég rendkívül stabil, befektetésre ajánlott minősítéssel rendelkezik, és bár a körülbelül 6,10 százalékos évesített hozamot kínáló, 2039-es lejáratú kötvénye ugyan valamivel magasabb volatilitású, azonban árfolyamoldali hozampotenciálja akár 15-20 százalék is lehet.

Főleg a 10 éven belül lejáró kötvénybefektetéseket preferáló ügyfelek körében keresett az acéliparban tevékenykedő luxemburgi Arcelormittal S.A. 2032-ben lejáró, 6,80 százalékos kamatot fizető kötvénye. A befektetésre ajánlott hitelminősítéssel rendelkező papír kereskedési mennyisége 2000/1000 dollár. Az Arcelormittal kötvényének árfolyampotenciálja 8-10 százalék.

Előző bejegyzés