SPB: Lassuló ütemű gazdasági növekedésről árulkodik a legújabb USA GDP adat

Politikai és gazdasági feszültségek érzékelhetőek Európa számos pontján. A régió továbbra is versenyképességi problémákkal küzd, melynek megoldása egyelőre várat magára. Németországban a jövőre vonatkozóan egyre optimistábbak a kilátások, bár a jelenlegi számok ezt még nem támasztják alá. Amerikában az USA Fogyasztói Bizalom Index jól mutatja, hogy míg az infláció kapcsán javult a hangulat, a munkaerőpiacot illetően érzékelhető a növekvő aggodalom. Összességében enyhültek a recessziós félelmek. A tartós fogyasztási cikkek megrendelés állománya nem okozott meglepetést a piacon, a negyedéves vállalati nyereség adatok ezzel szemben lényegesen kedvezőtlenebbül alakultak a vártnál. A fogyasztók vásárlási hajlandósága folyamatosan csökken, ami körültekintőbb árazást kíván meg a vállalatok részéről. A PCE Price Index a várakozásoknak megfelelően alakult, az aktuális GDP adat viszont jelentősen alacsonyabb értéket mutat az előző negyedévhez képest. Az olajpiacot illetően továbbra is keresleti piacról beszélhetünk, egyelőre nem várható a hordónkénti árfolyam jelentős mértékű csökkenése.

A német IFO Business Climate Index a 89,4-es várakozáshoz képest ezúttal alacsonyabb értéket, 88,6-ot mutatott, míg az előző adat 89,3 volt. Jelenleg tehát épp egy lefelé hajló szakaszban vagyunk, de a kilengések amplitúdója folyamatosan csökken. A németek részéről érzékelhető egy pozitív, optimista hangulat a jövőt illetően, amelyet kifejezésre is juttatnak, viszont másik oldalról a jelenlegi helyzet nem változik olyan ütemben, hogy egy ilyen komplex index esetében valóban markáns emelkedő tendenciát láthassunk. Abban a tekintetben viszonylag egybehangzóak a vélekedések, hogy a német gazdaság a legnehezebb időszakán túl van. A pozitív input adatokat illetően azonban komoly hiányosságok mutatkoznak egyelőre. Németországon túl Európa számos pontján érzékelhető a feszültség mind gazdasági, mind politikai tekintetben. A legtöbb probléma arra vezethető vissza, hogy a régió versenyképessége továbbra is rendkívül gyenge, és amíg erre nem születik megfelelő megoldás, addig a látványos fejlődés is várat magára.

USA Fogyasztói Bizalom Index – már a várakozások tekintetében is érzékelhető némi visszafogottság. A munkaerőpiacot illetően már közel sem olyan pozitív a vélekedés, mint akár egy hónappal ezelőtt volt. Az infláció kapcsán viszont valamelyest javult a közvélemény, optimistább a hangulat vette át a recessziós aggodalmak helyét. Tehát a munkaerőpiac égboltján ugyan gyülekeznek a felhők, amely rányomhatja bélyegét a fogyasztói bizalom alakulására is, ezzel szemben az esetleges recesszió rémképe valamelyest enyhült. Összességében tehát lényegi változás nem várható a közeljövőben.

tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állománya nagy kilengésekkel ugyan, de hozta az elfogadható szintet, és valamivel jobban teljesített a várakozásokhoz képest. Mindenképpen biztató, hogy a nulla szint felett vagyunk, de a helyzet közel sem optimális, inkább stagnáló állapot jellemző. Jelenleg igen komoly kereslet tapasztalható a piacon a computerek iránt, a másik oldalon viszont a telekommunikációs eszközökre vonatkozó megrendelések legalább ilyen mértékben estek vissza, így ez a két hatás gyakorlatilag kioltotta egymást. Ha a core adatokat nézzük, itt viszont már jóval alacsonyabb volt a kereslet, visszajöttünk -0,1-re.

Mellbevágó volt a vállalati nyereségek állapota negyedéves alapon: az előző negyedév 3,9-es értékéhez képest az aktuális negyedévre -2,7 lett, míg a piac mindössze -1,7-es csökkenést várt. Az eredmény egyértelműen visszavezethető arra, hogy a FED által létrehozott szigorító környezet kellemetlen helyzetbe hozta a vállalatokat. Viszont éves szintet tekintve továbbra is a vállalati nyereség 10%-os emelkedése látható. Az mindenképpen figyelmeztető jelnek tekinthető, hogy a görbe esése igen meredek ívet vett fel az aktuális negyedévben. Úgy néz ki, hogy a piac egyre inkább kezd beállni, így a vállalatoknak már jóval körültekintőbben kell végezni az árazást. Az infláció időszakában az áremelések dacára is fennmaradt a kereslet — 2020 második negyedéve óta megduplázódott a profit a vállalati fronton — ­­ma azonban már egyre kevésbé van jelen a vásárlási hajlandóság a fogyasztók részéről. Ez a tendencia némileg vissza fogja vetni a nyereséget, bár az egyes szektorok között jelentős különbségek lehetnek.

A várakozásoknak megfelelőn alakult az amerikai Core PCE Prices adat, illetve 2,6-os értékével szintén csökkenést mutatott a PCE Price Index. Úgy tűnik, hogy a jelenleg tapasztalható kellemes ütemű gazdasági növekedés, valamint a szigorító környezet által sikeresen kordában tartott infláció kedvező állapotba hozta a piacokat. A kötvényhozamok is szépen csökkenésnek indultak. Mindez biztatónak tekinthető a piac által várt szeptemberi FED kamatvágás szempontjából.

Az USA GDP adat 1,4%-os értékével lényegesen alacsonyabb lett az előző negyedévhez képest. 2022 tavasza óta ez az egyik leglassabb ütemű teljesítménynövekedés, amely szintén visszavezethető arra, hogy a fogyasztók óvatosabbak lettek a költéseket illetően: a fogyasztói költekezés mindössze 1,5%-kal emelkedett az elmúlt időszakban. Mindazonáltal a gyengébb teljesítmény alapján nem kell messzemenő következtetéseket levonnunk, számtalanszor előfordult egy-egy visszaeső negyedév, a kérdés az, hogy az év hátralevő része hogyan alakul majd.

A Chicago PMI szépen elszállt felfelé, a chicago-i autógyártók belehasítottak, megjött a vásárlói kedv, a megrendelés állomány ebben a régióban markánsan tudott nőni. 2020 óta a legnagyobb mértékű emelkedést láthattuk, amely mindenkit meglepett. Az adat némileg visszavetette a szeptemberi kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat, és a hozamokat is elkezdte felfelé tolni.

Az olajpiacon a nyári időszakra jellemző hosszabb utazások ellenére sem dübörög a kereslet, a kereskedelmi tartalékok szintje jóval a várakozások felett áll. A hordónkénti árfolyam 82,5-ről 81,5-re jött vissza. A kínai kereslet egyelőre nem indult akkora növekedésnek, mint korábban számított rá a piac. Összességében továbbra is keresleti piacról beszélhetünk, drámai árcsökkenés nem várható.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés