SPB: A következő hónapokban 2% alá csökkenhet az infláció az Eurozónában – Elemzés

Kína gazdasági értelemben kezd egyre jobb színben feltűnni az elemzők és befektetők szemében. Mind a feldolgozóipar, mind a szolgáltató szektor szépen teljesít, folyamatosan érkeznek a megbízások, konjunktúra szakaszban járunk. A várakozások szerint a jó gazdasági teljesítmény idővel a munkaerőpiac alakulására is kedvező hatással lehet majd. Szintén felfelé ívelő szakaszban jár az amerikai feldolgozóipar, ilyen mértékű növekedésre 2022 szeptembere óta nem volt példa. A szolgáltatóipar hasonlóan jól teljesít, a központi költségvetés gyors ütemben növekvő adósságállománya viszont kérdéseket vet fel a pozitív tendencia fenntarthatóságát illetően. Az Eurozónát tekintve jóval kedvezőtlenebb képet láthatunk, Németország ipari teljesítményét továbbra is versenyképességi problémák, és a kereslet hiánya fogja vissza. Az inflációs szintek a következő hónapokban elérhetik a 2%-ot, így az ECB részéről nem látszik további akadálya az első kamatcsökkentésnek. Az olaj árfolyamát erőteljesen befolyásolják az aktuális geopolitikai események, a hordónkénti ár közelíti a 90-es szintet. Meglepő munkaerőpiaci adatok érkeztek az USA-ból, melyek jelentős hatást gyakoroltak a FED kamatcsökkentésekkel kapcsolatos piaci várakozásokra is.

A Caixin Manufacturing PMI a várakozásokhoz képest jobb lett, és továbbra is stabilan 50 felett, a konjunktúra szakaszban jár a feldolgozó ipar. A felívelő szakaszt támogatva az üzleti bizalom 11 hónapos csúcson áll, és szépen jönnek a megbízások mind belső, mind külső oldalról. Emellett az export, illetve a Retail Sales adatok egyaránt javultak az elmúlt időszakban. Ennek megfelelően a GDP-t illető várakozások is optimistábbá váltak: 4,6%-ról 5%-ra ugrott a becslés, amely közelítőleg megegyezik a kormányzati várakozásokkal. Mindez azt mutatja, hogy a központi vezetés és a piac elemzői oldalának jövőképe kezd közelíteni egymáshoz.

A Caixin Services PMI szintén emelkedni tudott, bőven 50-es szint felett van, szépen növekedett az új üzletek száma. Éledező fejlődés tapasztalható tehát ebben a szektorban is. Érzékelhető, hogy a háztartások költségvetésében egyre inkább helyet kapnak a különböző éttermi, szabadidős, utazással kapcsolatos szolgáltatások, amely növeli az eladásokat, és ez értelemszerűen megjelenik a tényadatok szintjén is.

Annak ellenére, hogy ilyen erős az üzleti bizalom, mindez a hatás egyelőre nem érzékelhető a foglalkoztatottsági adatokat tekintve. Ezen a területen bőven még van teendő, de ha a fenti két szektor továbbra is ilyen szép teljesítményt mutat, ez idővel értelemszerűen magával fogja hozni a foglalkoztatottsági, illetve a munkanélküliségi adatok javulását is.

Összességében az látható tehát, hogy 2024-es év jól indult Kínát illetően, és a fundamentumok kedvező alakulása mellett az adatok olvasata is kezd pozitívabbá válni a piac részéről.

Az amerikai feldolgozóipari PMI meglepő adattal jött ki, 47,8-ról 50,3-ra ugrott fel. Ilyen mértékű növekedésre 2022 szeptembere óta nem volt példa, ráadásul egy 16 hónapos visszaesést követően első alkalommal tudott 50-es szint fölé menni. Az index történetében ez volt eddig a leghosszabb konjunktúra-mentes szakasz, amely most úgy tűnik, hogy véget ért. Növekszik tehát az optimizmus az amerikai gazdaságot illetően, azonban azt is fontos figyelembe venni, hogy a látott teljesítménynövekedés elérése jelentős terhet ró a központi költségvetésre.

A gyárak megrendelésállománya kedvező, magas szintet ért el, a januári 18-19%-os visszaesést követően most 3,3%-os emelkedés látható. A legjelentősebb tételek a közlekedéshez, és azon belül is az utasszállító repülőgépek gyártásához köthetőek, emellett húzó ágazatok még a bányászat, az olaj-illetve gázipar, és az ehhez kapcsolódó gépek, illetve feldolgozott fémipari termékek.

A feldolgozóipari input árak tekintetében jól látszik, hogy tavaly január óta volt egy akadás, onnantól kezdve kisebb nagyobb megszakításokkal egyértelműen felfelé jövünk. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy az alapanyag-, illetve nyersanyagárak alakulásának korábbi tendenciája kezd megváltozni, a nagy árcsökkenések időszaka a végéhez közelít. Commodity oldalon a nyersanyagok mindegyikénél áremelkedés tapasztalható. A növekvő megrendelésállománnyal, és feldolgozóipari teljesítménnyel együtt jár tehát az árak emelkedése is, ez viszont nem biztos, hogy a FED részéről kedvez a kamatcsökkentési időszak mielőbbi megkezdésének.

A szolgáltatóipari PMI reálisabb képet mutat az amerikai gazdaság jelenlegi állapotáról, mivel a szektor a GDP markáns részét adja. 50 feletti értékével a feldolgozóiparhoz hasonlóan szintén konjunktúra szakaszban járunk, de a hátterében meghúzódó jelentős mértékű adócsökkentések kedvezőtlen helyzetbe sodorhatják a központi költségvetést. Az input árak szolgáltatói oldalon viszont szépen esnek.

Az Eurozónát tekintve sajnos kevésbé pozitív az összkép. A német feldolgozóipari index továbbra is szinte folyamatosan csökkenő tendenciát mutat: az előző időszak 42,5-ös adatához képest 41,9-re esett vissza, és a versenyképességi problémák miatt kevés az esély a lényegi változásra. Úgy tűnik, hogy az első negyedévre ismét recessziós időszak köszöntött be Németországban. A német szolgáltatóipar némileg kedvezőbb képet mutat, stabilizálódó állapot körvonalazódik, azonban ez vélhetően nem lesz elég az érdemi változáshoz, mivel az ipar rendkívül markáns részét képezi a német gazdasági teljesítménynek.

Az Eurozóna egészét tekintve a feldolgozóipari index valamivel kedvezőbben alakult, érdekes azonban megjegyezni, hogy a korábbiakkal ellentétben most inkább a kevésbé iparosodott déli államok, például Spanyolország és Olaszország teljesítménye húzza felfelé a régió teljesítményét.

A német CPI adatok nem okoztak meglepetést, a várakozásoknak megfelelően 2,2%-os eredményt kaptunk, amely 2021 júliusa óta a legalacsonyabb adat. A következő hónapokban nagy valószínűséggel megérkeznek az első, 2% alatti inflációs értékek. A kereslet hiánya miatt nincs jelen az árakat felfelé húzó teljesítmény, így jelentős változás ebben nem várható.

Az Eurozóna CPI adat a várakozásokhoz képest is alacsonyabb lett, így igen nagy a valószínűsége, hogy az ECB által korábban kommunikált 2% -os feltétel teljesül júniusra, tehát megtörténhet az első kamatcsökkentés. A core CPI tekintetében szintén hasonló tendencia érvényesül, 3% alatti tartományban vagyunk, és meredek visszaesést láthatunk. Az alacsony kereslet miatt várhatóan az energiaárak alakulása sem fogja jelentősen befolyásolni a központi bank döntését.

Az olajpiaci helyzet alakulását tekintve erőteljesen érzékelhető az aktuális geopolitikai események árfelhajtó hatása, elérhető közelségbe került a 90-es szint. Az olajtartalékok mennyisége ismét növekvő tendenciát mutat, a hónapot 3 milliós plusszal zárták. Az USA-nak nem érdeke a tovább az olaj árfolyamának további növekedése.

Az amerikai munkaerőpiacot tekintve a nyitott álláshelyek számában nem történt lényeges változás, az adatok a várakozásoknak megfelelően alakultak. Nagy meglepetést okozott azonban a legfrissebb nonfarm payroll adat, amely alapján a munkaerőpiacon továbbra is erőteljes munkaerőfelvétel zajlik: csaknem 100 ezerrel több embert vettek fel a várakozásokhoz képest. Mindez arra utal, hogy a feszültség mégsem enyhül olyan mértékben, mint azt korábban előre vetítették.

A munkaerőpiaci események a FED kamatdöntéssel kapcsolatos prognózisokra is erőteljes hatást gyakoroltak. A piac többsége valószínűtlennek tartja, hogy már júniusban megtörténhet az első kamatcsökkentés, inkább későbbi időpontra teszik azt, és egyre csökkenő esélyt látnak az idei évben a drámai mértékű változásra. A várakozások alapján legfeljebb 75, de inkább 50 bázispontos kamatcsökkentés van kilátásban decemberig. A fenti változások az amerikai 10 éves kötvény árfolyamában viszont esést hoztak.

A legjobb tanács a jelenlegi helyzetben, hogy mindenki figyelje a szerdai, illetve csütörtöki CPI és PPI adatokat, amelyek sorsdöntő hatással lehetnek a piacra.

Összességében a fundamentumok terén láthatóak biztató tendenciák az USA-ban, viszont a háttérben fennálló növekvő eladósodás a központi költségvetés részéről komoly problémákat okozhat a közeljövőben.

 

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés