A 2007-es és a 2024-es gazdasági párhuzamok – A történelem ismétli önmagát?

A gazdaságtörténet szerelmesei és elemzői mindig különös figyelemmel követik a gazdasági ciklusokat, mert hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a történelem megismétli önmagát. Bár a piacok és a gazdasági mutatók természetesen folyamatosan változnak, az elmúlt hónapok eseményei lenyűgöző hasonlóságot mutatnak a 2007-es helyzettel. Nem szabad pánikot kelteni, de érdekes összehasonlítani a két év gazdasági mutatóit, hiszen az időzítés és az adatok között döbbenetes egyezések találhatók.

Az egyik legérdekesebb párhuzam a Federal Reserve (Fed) kamatpolitikájában figyelhető meg. 2007. szeptember 18-án a Fed bejelentette az első kamatvágást, miután a gazdasági adatok romlása és a lakáspiaci problémák aggodalmakat vetettek fel. Most, 2024. szeptember 18-án, szintén nagy eséllyel számíthatunk egy kamatcsökkentésre. A piaci várakozások jelenleg 37%-ban 0,25%-os, 63%-ban pedig 0,50%-os vágást valószínűsítenek.

Párhuzamos gazdasági mutatók 

Ha részletesebben megnézzük az egyes gazdasági mutatókat, a hasonlóságok szinte hátborzongatóak:

Munkanélküliségi ráta:
2007. szeptemberében a munkanélküliségi ráta 4,7%-on állt, míg 2024. szeptemberében 4,2%-ra csökkent. Ez arra utal, hogy a munkaerőpiac mindkét évben viszonylag stabil volt, de egy lehetséges lassulás jelei is megfigyelhetők

Infláció:
Az infláció mindkét időszakban azonos: 2007-ben és 2024-ben egyaránt 2,5%-os év/év alapon mért inflációt regisztráltak. Ez érdekes egybeesés, hiszen az infláció hosszú ideig nyomás alatt tartotta a gazdaságokat mindkét periódusban.

Lakásépítések:
Az USA-ban az új lakásépítések száma 2007 szeptemberében 1,238 millió volt, 2024 szeptemberére pedig szinte azonos, 1,235 millió darabot jelentettek. Ez a szám hasonló szintű aktivitást mutat a lakáspiacon, még akkor is, ha más ingatlanpiaci mutatók, például az eladások, visszaesést jeleznek.

Gazdasági tevékenység mutató:
A vezető gazdasági mutatók indexe is szinkronban mozog. 2007 szeptemberében 100,4 ponton állt, míg 2024 szeptemberében is pontosan ugyanitt tart.

Használt lakás eladások:
Bár a használt lakások eladásának szintje csökkent, a trend továbbra is hasonló. 2007-ben 4,5 millió darabot adtak el, míg 2024-ben 3,95 millió darab eladást várnak. Ez a csökkenés a magas kamatkörnyezet és a lakáspiaci kereslet mérséklődésének jele lehet.

Mi következhet?

Természetesen nem lehet biztosan kijelenteni, hogy a 2007-es helyzet pontosan megismétlődik, és egy újabb válság felé tartunk. Ugyanakkor az a tény, hogy a gazdasági mutatók sok tekintetben ilyen szorosan követik a 2007-es mintát, minden bizonnyal elgondolkodtató. A különbség azonban abban rejlik, hogy a piaci szereplők most sokkal éberebbek a lehetséges veszélyekkel szemben, mint akkor, és a szabályozások, valamint a piaci hozzáállás is jelentősen megváltozott.

A 2024-es év második felében továbbra is nagy figyelemmel kell kísérni a Fed politikai döntéseit, különösen a közelgő szeptember 18-ai ülést, ahol a kamatvágás mértéke meghatározó lehet a piacok jövőbeli irányára nézve.

Összességében, a gazdaságok ciklikus természetét látva, érdemes tanulni a múltból, de nem feltétlenül következtetni arra, hogy a történelem teljesen megismétli önmagát. Mindazonáltal a 2007-es és a 2024-es adatok közötti hasonlóságok valóban izgalmas gondolkodásra ösztönözhetik a gazdasági elemzőket és döntéshozókat egyaránt.

 

Szerző: Benesóczky Balázs portfóliókezelő, SPB Befektetési Zrt.

Előző bejegyzés