SPB: Az európai ipari vállalatok piacvesztése markáns problémát jelenthet a jövőre nézve

Európában és ezen belül Németországban kedvező az infláció alakulása, a csökkenés viszont rövidesen elérheti az alsó határát, ami számos kérdést vet fel, és a kamatcsökkentések ütemezésére is hatással lehet majd. A német ipar helyzete összességében meglehetősen kedvezőtlen, számos probléma nehezíti a helyzetet, a gyáripari megrendelések állománya viszont jelentős mértékben megugrott, amely reményt adhat arra, hogy képes lehet elmozdulni a mélypontról. Az Eurozóna egészét tekintve a tényadatok ugyan kedvezőtlenek. Erősödő belső kereslet és növekvő megrendelésállomány jellemzi az amerikai gazdaságot, a rendkívül kedvező adatok is ezt támasztják alá. Kína gazdasági teljesítményét illetően az adatok ugyan összességében kielégítőek, azonban továbbra is lemaradó állapotban van, emiatt a piac egyértelműen további intézkedéseket vár a központi kormányzat részéről.  

Németországban kedvezően alakult az infláció mind az előző időszakhoz, mind a várakozásokhoz képest: 3,7-es szintről csökkent 2,9%-ra. A részletes adatok alapján az látható, hogy a háztartási energiaárak, illetve a motor-üzemanyagok ára ugyan jelentős mértékben csökkent, az élelmiszer és a távhő szolgáltatás ára viszont inkább emelkedett. A német 10 éves államkötvények hozamszintje 5-6%-ot, a 2 éves államkötvények hozamszintje pedig 10-12%-ot emelkedett, amely a kötvények árfolyamcsökkenéséhez vezetett. A fő kérdés jelenleg az, hogy az infláció miként alakul majd a közeljövőben. A piac jelenleg úgy érzékeli, hogy a csökkenés elérte az alsó határát, és a következő időszakra inkább magasabb szinteket áraz be. Ez vélhetően a német hozamszintek további emelkedését hozhatja magával.

Az ECB élénk figyelemmel kíséri mind az infláció, mind a szakszervezeti bérmegállapodásokat követő bérinfláció alakulását. Az eddigi adatok és tendenciák alapján egyelőre az sem zárható ki, hogy a második félévre helyeződik át a kamatcsökkentések időszakának kezdete.

Jelentős mértékben, 110%-kal megugrottak a gyáripari megrendelések Németországban, ezzel az elmúlt három év legnagyobb növekedését produkálva. Ez elsősorban a franciaországi repülőgépekre vonatkozó megrendelésállomány emelkedésének volt köszönhető, amely a lokális kapacitás korlátai miatt átgyűrűzik a német iparra is. A rendelések polgári repülőgépekre vonatkoznak, amelyek kereskedelmi forgalomba fognak állni.

A teljes képhez viszont hozzátartozik, hogy a német ipari termelés helyzete továbbra sem  kedvező, és a gépjárműipar növekedése ellenére az energiaigényes termelési folyamatokat igénylő iparágak (például a vegyipar, vagy az építőipar) továbbra markánsan visszaesésben vannak. A német gazdaság gerincét jelentő ipar még mindig csökkenő teljesítményt mutat. A sokszor emlegetett versenyképességi problémák változatlanul fennállnak, folyamatosan szorulnak ki a piacokról a német gyártók. Rengeteg tehát a bizonytalanság a képletben, de a kedvező fejlemény reményt jelenthet a német gazdaság számára, hogy az ipari visszaesés véget érhet, és a hosszú távú kilátások jobbak lehetnek.

A német composite PMI tekintetében nem történt jelentős változás. Az elmúlt időszak 47,4-es értékéhez képest most 47 lett, amely még bőven az 50-es szint alatt van. Ráadásul a szolgáltató szektor is kezd kifarolni a növekedési zónából. A magas működési költségek, az erősödő bérigények, valamint az infláció negatív hatásainak köszönhetően az üzleti tevékenység is csökken.

Összességében tehát a feldolgozóipar esése enyhült a korábban látott ütemhez képest, a megrendelésállományok reménykeltőek lehetnek, az optimistább jövőkép erősödik a fejekben, különösen akkor, ha a szolgáltató szektor is lábra tud majd állni. Viszont mindenképpen némi szkepticizmussal érdemes erre tekinteni. Komoly problémák vannak jelen energia oldalon, az ellátási láncok tekintetében, illetve a korábban már említett folyamatos piacvesztés sem kedvez a fejlődésnek. Ilyen körülmények között nehéz drámai változást elérni, és ezt a fundamentumok is alátámasztják.

Az európai Composite PMI a német tendenciához hasonlóan alakult, oldalazó mozgást láthatunk ebben az indexben is. A déli országok valamivel jobban teljesítettek, az északiak kevésbé.

Az Eurozóna PPI az előző időszakhoz, és a várakozásokhoz képest is mélyen jött visszafelé. Továbbra is az energiaárak bázishatása érvényesül, de lassan elérheti azt a szintet, ahonnan már nincs lehetőség a további csökkenésre.

Az Eurozóna Retail Sales adatok nem mutatnak túl kedvező képet, a kereslet csökkenése általános probléma, a kiskereskedelmi eladások akadoznak a magas inflációnak és a gazdasági bizonytalanságnak köszönhetően.

A GDP valószínűleg a várt 0,2%-os visszaesést fogja mutatni.

Annak ellenére, hogy a tényadatok meglehetősen kedvezőtlenek, a PMI és az IFO felmérések inkább optimista képet festenek az Eurozóna egészéről a következő 12 hónapra vonatkozóan.

Az USA részéről igen kedvező adatok érkeztek.

A Composite PMI értéke 50,9 lett, amely tavaly június óta a legmagasabb, és majdem hozta az 52,3-mas várakozásokat. Úgy tűnik, hogy az oldalazást követően elkezdődött egy felfelé ívelő szakasz. Az új megrendelések állománya növekedett, amely úgy értelmezhető, hogy a belső kereslet elkezdett erősödni. Elemzői oldalról mindez azt támasztja alá, hogy az USA gazdasága rendkívül ellenálló, és az infláció jelentős mérséklődését követően elindult felfelé a konjunktúra útján.

A Non Manufacturing PMI 53,4-es értékével jelentősen felülmúlta a várakozásokat, és 4 hónap óta a legmagasabb szinten áll. Emellett az új megrendelések állománya, a foglalkoztatás mértéke, valamint kiszállítások száma is emelkedett. Úgy tűnik, hogy a szolgáltató szektorra rendkívül pozitív hatással van az erős export tevékenység. 11 hónapja most a legnagyobb mértékű az input árak emelkedése, amely szintén a kereslet növekedésére utal.

Az infláció alakulása európához hasonlóan itt is kérdéses, és erőteljes hatással lehet a piaci hangulatra. További markáns eséshullámnak egyre kisebb a valószínűsége, a FED feltehetően kivár, mielőtt lépne a kamatcsökkentések tekintetében.

Az olajpiaci kereskedelmi tartalékok szintje rendkívül magas, nagy erőkkel folyik a kitermelés az USA-ban. Az olajárak emelkedése a közel-keleti események következtében nem várt fejleményként lepte meg a piacot.

A piac többsége májusra várja az első, 25 bázispontos kamatcsökkentést a FED részéről, és júliusra akár egy 50 bázispontos csökkentés lehetőségét sem zárják ki.

A China Caixin Services PMI továbbra is az 50-es szint feletti tartományban mozog, de 52,7-es értékével némileg elmarad a várakozásoktól. Ennek egyik oka, hogy az ingatlanpiaci visszaesés tartósan rányomja bélyegét a szolgáltatószektor teljesítményére. A másik ok, hogy a kereslet lényegesen visszafogottabb volt az előző időszakokhoz képest. A konjunktúra változatlanul érzékelhető, de az újabb lépcsőt nem sikerül meglépni, jelenleg oldalazó állapot jellemző.

Az árindex 2022 áprilisa óta először csökkent, amely szintén azt jelzi, hogy a kínai CPI erős összefüggésben van a gyengülő kereslettel. Az inflációs adat éves szinten -0,8% lett, ebből adódóan deflációs nyomás nehezedik a kínai gazdaságra.

Az üzleti bizalom három hónap óta a legalacsonyabb szinten áll, a piac egyértelműen további intézkedéseket vár a központi kormányzat részéről. A tőkekiáramlás folyamatos, és egyelőre nem is nagyon várható lassulás.

Összességében az adatok nem adnak okot a pánikra, de továbbra is lemaradó állapotban van jelenleg a kínai gazdaság teljesítménye. Az elemzők szerint a kínai inflációs kilátások gyengék, nem vélhető felpörgés, ebből adódóan további nyomás alá kerülhet a teljes kínai gazdaság.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés