SPB: Jelentős bizonytalanság és kockázat az olajpiacon

Az amerikai infláció alakulását a termelői árakon keresztül nagy mértékben befolyásolják az emelkedett energia-, és üzemanyagárak. Ez a hatás várhatóan késleltetetten jelenik majd meg a core CPI adat alakulásában. A kínai CPI az elkövetkezendő időkben várhatóan továbbra is nulla környékén fog mozogni, a belső kereslet élénkítéséhez és a gazdaság strukturális átalakításához vélhetően hosszú időre lesz szükség. Az olaj világpiaci árát jelenleg elsősorban a bizonytalan geopolitikai helyzet határozza meg, gyors visszarendeződésre nem érdemes számítani e téren. Az USA-ban a monetáris oldalról a fiskális oldal felé kezd terelődni a hangsúly. A költségvetés finanszírozási igénye igen magas, a kötvénykibocsátási kényszer a hozamok lassú, de folyamatos emelkedését hozza magával. Az amerikai gazdaság rohamosan növekvő adósságállománya komoly problémákat vethet fel, de a dollár továbbra is stabilan tartja meghatározó világpiaci tartalékdeviza szerepét. Ismét elkezdődött a risk off üzemmód – hangzott el az SPB online eseményén.

Az USA generál inflációs adat éves alapon, 3,7% volt az előző időszakban, a piac optimistán 3,6 %-ot várt. Bár a többlet a várakozáshoz képest mindössze egy tized lett, mégis csalódást keltett a piacon. Látható, hogy az elektromos áram, és az üzemanyagárak emelkedett ára nyilvánvalóan megjelenik a termelői árakban is, és ezen keresztül belejátszik a generál inflációs adatba is. Érdemes figyelni, hogy a FED hogyan reagál majd erre az adatra, egyelőre legfeljebb egy további kamatemelésre számít a piac. A core CPI-t tekintve éves alapon 0,2%-kal alacsonyabb szinten áll, ide várhatóan lassabban fog átszivárogni az energia-, és üzemanyagárak hatása.

A kínai CPI az előző időszakban 0,1% volt, emelkedést vártunk, de ez nem történt meg. A belső kereslet továbbra sem tud beindulni a kínai gazdaságban, ami arra utal, hogy a központi vezetés ezirányú törekvései egyelőre nem vezettek eredményre. Egyrészt szükség lenne a stimuláló hatásra, másik oldalról viszont a rossz állapotban levő kihelyezett hitel arányát is csökkenteni kéne. Utóbbi szempontból nem lenne kedvező egy újabb nagyobb csomag a kínai költségvetés részéről, így ebben az évben vélhetően ez nem is fog már bekövetkezni. A kínai infláció tekintetében nullához közeli adatokra lehet számítani továbbra is a közeljövőben. Fontos lenne a belső kereslet felpörgetése, de feltehetően évekbe fog telni, míg a hagyományosan exportorientált kínai gazdaság át tudja helyezni a fókuszt erre a területre. Amíg ez nem történik meg, az inflációs adatokban sem várható számottevő elmozdulás.

Az olaj világpiaci árát jelenleg elsősorban a bizonytalan geopolitikai helyzet határozza meg. Az Izrael-Hamász konfliktus erős hatással bír az olajárak alakulására. Irán esetleges belekeveredése a konfliktusba, illetve Szaúd-Arábia reakciója az izraeli offenzívára komoly kérdéseket vet fel. Mindezeken túl az Oroszországot érintő, árakra vonatkozó szankció tovább szűkíti a kínálatot. A fenti hatások összességében azt eredményezték, hogy az árfolyam a 83-mas szintről 86-os szintig emelkedjen. Jelentős feszültség érzékelhető tehát az olajpiacon, nehéz megjósolni a végkimenetelt ebben a soktényezős folyamatban. Mindenesetre gyors visszarendeződésre nem érdemes számítani e téren.

Az amerikai 30 éves lejáratú Treasury Bond államkötvény aukciója rendkívül alacsony érdeklődéssel zárult. Mivel a monetáris oldalról kezd átterelődni a hangsúly a fiskális oldalra, így a költségvetésnek egyre nagyobb tételben szükséges kijönni a kötvényeladásokkal. A piac viszont nehezen veszi az akadályt, hogy az eddig megszokott szinten elhozza őket. A 30 éves amerikai treasury-k előző aukciói során 4,3 %-os hozammal jöttek ki, a mostani hozam pedig 4,837% lett, amelyre 2021 óta nem volt példa. Ismét elkezdődött a risk off üzemmód. A FED kamatemelések helyett egyre inkább arra érdemes fókuszálni, hogy vajon milyen eredményekkel fognak kijönni a Treasury Bond aukciók, milyen elvárása van a piacnak a hozamokat illetően. Minél magasabb a költségvetés finanszírozási igénye, azaz minél több kötvényt kénytelen kibocsátani, annál kedvezőbb hozamokat kell kínálni, mivel a befektetők inkább kivárják a magasabb hozamokat. Komoly problémákat okoz a volatilitás számottevő növekedése. Alacsonyabb szintekre már nem nagyon fog visszajönni az elfogadható hozamszint, folyamatosan enyhén felfelé halad, így hamarosan akár az 5%-ot is elérheti a 10 éves államkötvény esetében. Az amerikai gazdaság rohamosan növekvő adósságállománya, illetve az ezzel járó óriási kamatköltség számottevő problémákat okozhat az elkövetkezendő időkben, de egyelőre nincs pánikhangulat a levegőben. A dollár ugyanis továbbra is stabilan tartja a szerepét a devizapiacon, ebben nem történt változás, nem fordultak el tőle. Feltehetően ez segíthet majd abban, hogy a probléma ne eszkalálódjon.

A kockázatvállalási kedvet egy további adat is megzavarta: a MICH (University of Michigan:Inflation Expectation) inflációs várakozások nagymértékben megugrottak. Ennek az adatnak önmagában nem szokott jelentős hatása lenni, viszont a nem túl optimális időzítés miatt tovább árnyalja az összképet.  A várt 3,2 érték helyett most egy 3,8-as emelkedő adatot kaptunk. Nem először történt ehhez hasonló megugrás, a hosszú távú tendencia egyelőre továbbra is kedvezően alakul.

A FED kamatcsökkentési várakozásokat illetően nincs érdemi elmozdulás, a piac legnagyobb hányada továbbra is 2024 júniusára várja az első kamatcsökkentést, illetve szintén számottevő azok aránya, akik még ennél is későbbre jósolják a lehetséges időpontot.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés