SPB: Csökkenő infláció és alacsony kereslet jellemzi pillanatnyilag az Eurozónát

A kínálat szűkössége, illetve a két évtizede nem látott magasságban lévő jelzálog-kamatok nehezítik az amerikai ingatlanpiaci helyzetet. A fogyasztói bizalom mértéke egyre erősebb. Az amerikai GDP igen kedvezően alakult, ehhez jelentős mértékben hozzájárultak a növekvő mértékű kormányzati beruházások. A feldolgozóipar teljesítménye viszont továbbra is gyenge, a kereslet hiánya jelenti a legfőbb problémát. A kínai gazdaság a következő évben várhatóan növekvő teljesítményt mutat, amely az olajpiaci kereslet alakulására is jelentős hatással bírhat. Európában kedvező ütemben csökken az infláció, a versenyképességi problémák azonban továbbra is visszavetik a gazdasági teljesítményt. A piac jelentős része 2024 márciusára várja az első kamatcsökkentést a FED részéről – hangzott el az SPB online eseményén.

Az amerikai új lakások piacán az építők, építtetők komoly árcsökkentést hajtottak végre. A két évtizede nem látott magasságban lévő jelzálog-kamatok egyértelműen nem tesznek jót a keresletnek. Ezzel parallel van rá esély, hogy az új lakáseladások esetében látott visszaesések csak átmenetiek legyenek, tekintve, hogy a piacon továbbra is szűkös a kínálat. Középtávon nem valószínű drasztikus visszaesés. Az USA Pending home sales 2001 óta nem volt ilyen alacsony szinten. A szűk kínálatot további új lakások építésével igyekeznek bővíteni, a kérdés, hogy a mennyiségük elegendő lesz-e a kereslet hatékony támogatásához.

A Consumer confidence index értéke 99-ről 102-re ugrott, a piaci várakozás 101 volt. Úgy tűnik, hogy az amerikai lakosság az elkövetkezendő hat hónapban „big ticket”-eket (jármű, lakás, stb.) tervez vásárolni, amely erős bizalmat feltételez a gazdasági fellendülés irányába. A fogyasztók biztosnak érzik a munkahelyüket, illetve érzékelik az infláció folyamatos csökkenését. Ezzel szemben a megkérdezettek kétharmada úgy gondolja, hogy a következő évben a recessziónak lesznek negatív hatásai. Mindenesetre a vásárlási szándék jelenleg erősebb a pesszimizmusnál.

Az USA personal spending valamelyest visszaesett, mivel a sztrájk miatt nem voltak elérhető autók a piacon. Nagy gond egyelőre nincs, idővel a fogyasztói bizalmi indexhez szépen hozzá fog simulni a költekezés is.

Az USA GDP 5,2%-kal növekedett az elmúlt időszakhoz képest, a várakozás 4,9% volt. A kedvező adat igen komoly pillérét adja az elmúlt időszak magas fokú kormányzati költekezése és a vállalatok komoly eszközvásárlási beruházásai. A másik oldalon viszont növekvő költségvetési hiány jelentkezik, amely megoldásra váró problémaként van jelen a gazdaságban.

A feldolgozóipar teljesítményén a fenti pozitív hatás egyelőre nem érzékelhető, a szektor továbbra sincs jó állapotban — tizenharmadik hónapja áll 50-es szint alatt. A kereslet hiánya miatt a feldolgozóipari vállalatok jelenleg raktárra termelnek, illetve autóipari sztrájkok is nehezítették a helyzetet a közelmúltban.

Érdekes kettősség jellemzi a kínai feldolgozóipart. Egyik oldalról komoly problémák merülnek fel, melyek visszaeséshez vezetnek, de a China Caixin Manufacturing PMI értéke nem lett kifejezetten rossz. Bár továbbra is az 50-es szint alatt van, de enyhe emelkedést mutat. A Q3 GDP adat viszont jobb lett a várakozásoknál. Valóban komoly politikai és gazdasági kockázatok vannak tehát a rendszerben, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Kínában igen sikeres a belső fogyasztás ösztönzése, amelynek következményeként a kkv-szektor egyre jobban teljesít. Következő évben nagy valószínűséggel egyre jobb számokat fogunk látni Kínában, az általános megítélés az országot illetően viszont nem fog érdemben változni.

Az Eurozóna PMI adat jobb lett a vártnál, de továbbra is rendkívül alacsony a kereslet, ami jelentős gondot jelent a csökkenő infláció ellenére. A versenyképességi problémák továbbra is fennállnak. A térség meghatározó gazdaságai mind jelentős visszaesést mutatnak a teljesítményt illetően.

Az Eurozóna CPI adat 2,4% lett, amely lényegesen jobb a vártnál. A mérséklődő energiaárak, valamint a csökkenő kereslet szépen húzza lefelé az inflációt. A core CPI értéke 3,6% lett szemben a 3,9%-os várakozásokkal. Látható, hogy a fenti hatások szépen lassan ide is átgyűrűznek.

A német inflációs adatok szintén a fentieknek megfelelően alakultak, 3,5% -ot vár a piac, végül 3,2% lett az értéke. Az élelmiszerárak nem emelkedtek a korábban várt mértékben.

A német retail sales adat szép emelkedés mutat, melynek hátterében a csökkenő infláció, és a növekvő reálbérek állnak.

Az olaj egyik legfontosabb felvevőpiaca továbbra is Kína, így az ország javuló gazdasági helyzete masszívan növelheti majd a keresletet. Az olajárat illetően jövő évre várható egy komoly visszafordulás. A keresletszűkítés vélhetően markánsabban fog megjelenni, és ezt valószínűleg az USA sem tudja majd ellensúlyozni.

Elképesztő ütemben áramlik be a pénz a kripto-piacba és a közeljövőben további emelkedés várható.

Az amerikai jegybank elnöke beszédében arra utalt, hogy a kamatemelések időszaka lezárulhat, az infláció kedvező irányba halad. A piac jól fogadta a hírt, jöttek lefelé a hozamok, ez kötvény oldalon mindenképpen pozitív fejlemény, ezért indokolt a kötvények további erősítése a portfólióban. A piac jelentős része, 55%-a 2024 márciusára várja a FED részéről az első, 25 bázispontos kamatcsökkentést, és ez a nézet egyre elfogadottabbá válik.

Az EUR/USD árfolyam tekintetében az euro gyengülése a dollár erősödését hozott.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés