Lesz-e idén is Mikulás-rali?

Az év vége felé közeledve a befektetők egyre izgatottabban várják a Mikulás-ralinak hívott jelenséget, amikor – az esetek több mint 75 százalékában legalábbis –, erősen pozitív teljesítményt tapasztalhatunk a világ tőzsdéin. Az ez irányú várakozások nagyjából már az egész decemberi kereskedési időszakot átjárják, de az igazi szárnyalás jellemzően az óév utolsó 5-10, illetve az új év első pár napjára koncentrálódik.

 

A Mikulás-rali kialakulásának számos oka van. Ezek közül kiemelhető az a tény, hogy az alapkezelők ebben az időszakban erősen érdekeltté válnak abban, hogy éves teljesítményüket megpróbálják még feljebb tornázni. Erre kitűnő a decemberi időszak, amikor a szabadságolások miatt már visszaesik a befektetői aktivitás, így relatíve kisebb összegekkel lehet pozitív irányba tolni az irányadó indexeket. Segíti még a jelenség kialakulását az év végi adóoptimalizálási hullám is, emellett az éves bónuszok egy része is a tőzsdéken landol, illetve nem elhanyagolható ok még a téli időszakokban rendre igen jól teljesítő energiaszektor teljesítményének pozitív hatása sem.

 

Az idei Mikulás-rali azonban erősen függ a makrogazdasági adatoktól is. Amennyiben az amerikai infláció a novemberi adat alapján továbbra is tartja a több hónapja tartó visszaeső tendenciát, úgy idén december végén is borítékolható a jó hangulat. Ennek mértéke ugyanakkor jelentősen eltérhet a főbb piacokon. Európa vélhetően csakis a globális kockázatvállalási hajlandóság okán mutathat jobb teljesítményt, az öreg kontinens erősen lecsökkent versenyképességének helyreállítására ugyanis egyelőre nem kaptunk megnyugtató terveket. Kínát illetően pedig érezhető ugyan egyfajta fokozódó befektetői aktivitás, de a téli időszak járványveszélye, továbbá a regionális geopolitikai feszültség továbbra is visszafogja a vételi kedvet. Bár Amerika szintén több sebből vérzik, kedvező csillagzat esetén a tengerentúlon valószínűsíthető legnagyobb eséllyel egy komolyabb emelkedés.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés