Lesz-e idén Mikulás-rali, és milyen szinten zár az S&P 500?

Az eurózóna recessziója egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik, ennek ellenére az EKB-nak nem nagyon van más választása, mint az alapkamat további emelésével küzdeni az infláció ellen. A kamatemelés azonban lehetőség is egyben, egyre izgalmasabbá válnak ugyanis a jobb minősítésű kötvények hozamai. „A következő időszakban az S&P 500 leértékelődése felé mutatnak a trendek, olyannyira, hogy 2018-hoz hasonlóan idén is elmaradhat a Mikulás-rali, sőt, az index az idei év vége felé akár a 3400-3500 pontos szintre is visszaeshet” – vélekedik az SPB Befektetési Zrt. portfóliómenedzsere, Zakár Tivadar. A jelenlegi időszakban is érdekesek lehetnek viszont a klasszikus osztalékfizető papírok – összegezték a rövid távú trendeket kedden az SPB szakértői.

Az eurózónától továbbra is érdemes távolságot tartani, Amerikában jobb a helyzet

Az eurózóna legutóbbi inflációs adata továbbra is igen erősen fölfelé húz: az éves infláció az előző 9,9 százalék és a várt 10,2 százalék helyett most 10,7 százalék lett, ami az eurózóna történetének legmagasabb értéke. A rekordszintű inflációt továbbra is elsősorban az energiaárak okozzák, amelyek közel 42 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben. A német feldolgozóipari PMI index az előző, 47,8-as értékhez, valamint a várt 45,7-es szinthez képest 45,1 lett, elsősorban a versenyképességet csökkentő magas energiaköltségek okán. A német gazdaság és a feldolgozóipar kilátásai összességében nem kedvezőek a következő 12 hónapra.

„Az Európai Központi Bank elnökének múlt heti nyilatkozata szerint egyre valószínűbb, hogy az eurózóna recessziója elkerülhetetlen. Ennek ellenére véleményem szerint az EKB-nak nem nagyon van más választása, mint küzdeni az infláció ellen és tovább emelni az alapkamatot, ami ugyancsak előrevetíti a gazdasági lassulást” – mondta Kosovics László senior prémium bankár. Éppen ezért az eurózónát távolról érdemes követniük a befektetőknek, ugyanis nem nagyon látszik, hogy a térség versenyképessége rövid időn belül helyreállhat. A kamatemelkedés okán azonban egyre izgalmasabbá válnak a jobb minősítésű kötvények hozamai.

Bár az amerikai feldolgozóipari PMI index az előző, 50,9-es érték után most 50,2 lett ­­– ami az elmúlt 2,5 év legrosszabb adata –, bizakodásra ad okot, hogy az új megrendelések markáns növekedésére számítanak a szektor szereplői. Ugyancsak pozitív, hogy a leszállítások időtartama egyre rövidül, ami alapján úgy tűnik, hogy az ellátási láncok korábbi, a Covid eleje óta tartó problémái megoldódni látszanak, ami fontos fejlemény az infláció elleni küzdelemben is.

„Bár az euró az elmúlt időszakban erősödött a dollárral szemben, ez valószínűleg csak átmeneti, és az európai gazdaság gyengélkedése miatt, illetve amíg a Fed kamatemelési politikája le nem zárul, a dollár kamatelőnye hosszabb távon megmaradhat az euróval szemben” – fogalmazta meg várakozásait Kosovics László.

Zéró növekedést láthatunk majd az idei utolsó negyedévben?

Az S&P 500 cégeinek túlnyomó többsége már beszámolt az idei Q3-as eredményeiről, és ezen cégek 70 százaléka pozitív meglepetést okozott, ami azt jelenti, hogy az ötszáz legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat többsége felülteljesítette a visszafogottabb várakozásokat. Azonban az egy részvényre eső adózott nyereség (EPS) az előző negyedév 3 százalékos értéke után a harmadik negyedévben 2,2 százalék lett, ráadásul az elemzői várakozások szerint zéró növekedést láthatunk majd az idei utolsó negyedévben. Az S&P 500 árazását nézve az látható, hogy bőven a 17-es és 18-as öt-, illetve tízéves P/E átlagok alatt van a piac, amely ebben a hónapban – jelentős részben a félidős választások miatt – némileg konszolidálódott.

„Véleményem szerint azonban a következő időszakban inkább az S&P 500 leértékelődése felé mutatnak a trendek. 2018-hoz hasonlóan idén is elmaradhat a Mikulás-rali, sőt, az index az idei év vége felé akár a 3400-3500 pontos szintre is visszaeshet” – prognosztizálta Zakár Tivadar, az SPB Befektetési Zrt. portfóliómenedzsere.

A jelenlegi időszakban is érdekesek lehetnek befektetői szempontból a klasszikus osztalékfizető papírok, amelyek az idei, általános részvénypiaci leértékelődés ellenére is tartják az értéküket amellett, hogy osztalékot is fizetnek. Ilyenek például az Exxon Mobil, a Chevron, az Albemarle, az Atmos Energy, a Johnson & Johnson vagy a Coca-Cola papírjai.

Újabb certifikátok az SPB-nél

Egyre több befektető nyitott a certifikátokra, amelyek különböző fajtái közül a tőkevédett termékek népszerűek manapság. „Ezekkel a befektetők kilépnek ugyan az államkötvény komfortzónájából, ugyanakkor mégsem vállalják egy egyedi részvény vagy vállalati kötvény kockázatát, így jó átmenetet kínálnak az alacsony kockázat és az egyedi instrumentumok között” – húzta alá Doernbrack Sven vezető privátbankár. Éppen ezért az SPB idén már több certifikát jegyzését is kiemelkedő érdeklődés mellett bonyolította le. Az SPB dolláros certifikátjának jegyzése a héten zárult: a korábban tervezett 200 millió forintos szint több mint duplájával, 400 millió forint feletti összeggel sikerült zárni a kibocsátást. A héten elindult az SPB 2 éves forintos certifikátjának jegyzése is, méghozzá mivel egyre több befektetőt foglalkoztat a kérdés, hogy befektetései során a pénzügyi megtérülést fenntartható hozamtermeléssel érje el, ez a termék is erős ESG-fókusszal rendelkezik – tette hozzá Doernbrack Sven.

 

 

A fenti marketing közlemény kereskedelmi kommunikációs eszköz, nem minősül ajánlatnak, befektetési szolgáltatásnak vagy azt kiegészítő tevékenységnek, befektetési, pénzügyi vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsnak, pénzügyi vagy befektetési elemzésnek. A fent említett értékpapírok megvásárlása kockázatos, a befektetett tőke elvesztésével járhat, a pozitív hozam lehetősége bizonytalan, a hozamra vonatkozó prognózis nem tekinthető ígéretnek vagy vállalásnak. A fenti információ nem teljes körű, az semmi esetre sem elegendő a befektetésről szóló döntés meghozatalához. Amennyiben Önnek ilyen célja van, nyomatékosan javasoljuk a megfelelően felkészült és tapasztalt, engedéllyel rendelkező szakértő szolgáltató igénybe vételét. A fenti információ nem helyettesíti a befektetést megelőző alkalmasság- illetve megfelelés értékelést, tájékoztatást és kockázatfeltárást. A legteljesebb körben és mélységben kizárjuk a felelősségünket a fenti információ felhasználásából, a fentiek hibájából vagy hiányosságából eredő vagy azzal akár csak közvetetten is kapcsolatban álló károkért, elmaradt haszonért, veszteségért, meghiúsult üzleti, gazdasági, pénzügyi várakozásokért, költségekért stb.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés