Tőkevédett certifikátok – Cui bono?

A befektetők egyre gyakrabban találkozhatnak mostanában a tőkevédett certifikátokkal. Elsőként érdemes tisztázni, mi is az a certifikát. Ezeknek a pénzintézetek által kibocsátott strukturált értékpapíroknak valamilyen mögöttes termék – egy index, egy vagy több részvény, egy deviza vagy akár egy nyersanyag – árfolyamváltozásától függ a hozama. A certifikátok népszerűek, mert a magánbefektetők is kereskedhetnek velük azokon a magasabb hozampotenciálú piacokon, amelyek korábban csak a szakmai befektetők számára voltak elérhetőek.

De miért most, és valójában kinek is jó a tőkevédett certifikát, mint terméktípus?

A technikai elemző mindig arra tanít minket, hogy a hozamlehetőség kontra kockázat mutatót kell megvizsgálni egy pozíció felvétele előtt. Nos, egy tőkevédett certifikát esetében ez viszonylag egyszerű, ugyanis a befektetett tőkéből nem veszíthetünk, ha megvárjuk a lejáratot.

Akkor tehát marad a másik dolog: meg kell nézni a hozamlehetőségeket a piacon, főleg a hasonló termékekhez és az alaptermékhez képest. Ha az a várakozásunk, hogy a mögöttes termék (általában egy index) többet fog teljesíteni a futamidő végére, mint a certifikátunk, akkor nem érdemes tőkevédelmet vásárolnunk; ha viszont nem vagyunk biztosak benne, hogy a lejáratkor magasabb árfolyamokat láthatunk majd, akkor máris jobban járunk egy tőkevédett certifikáttal.

Mi a helyzet a hazai, forintalapú befektetések esetén? Itt főleg az inflációkövető állampapírral érdemes összehasonlítani az értékpapírt. A most nagyjából 11,75 százalékot fizető PMÁP-ok jövőre biztos, hogy 15 százalék feletti kamatot fizetnek majd a 2022-es inflációnak és a kamatprémiumnak köszönhetően. Ha viszont a 2023-as év végére tényleg sikerül az inflációt a felére csökkenteni, akkor a 2024-es kamatszint már akár jóval alacsonyabb is lehet. Tehát most is fontos a futamidő kérdése. Még egy éve is elképzelhetetlennek tűnt, hogy mostanra a kamatszintek lehetővé teszik majd, hogy akár 2 éves tőkevédett terméket is elő lehet állítani értékelhető hozamlehetőséggel, most azonban ez tűnik a legészszerűbbnek számunkra. Hiszünk benne, hogy 2 év múlva már magasabb tőzsdeindexeket, és utána akár újra egy fenntartható, a kamatszinteknél magasabb gazdasági fejlődést fogunk látni.

És mibe is kéne fektetni?

Egyre több befektetőt foglalkoztat a kérdés, hogy a befektetései során a pénzügyi megtérülést fenntartható hozamtermeléssel érje el, és a befektetése társadalmi haszonnal is járjon. A téma fontossága miatt stratégiai hangsúlyt helyezünk az ESG kérdésére: az SPB a napokban sikerrel zárta a jegyzését a Goldman Sachs ESG-re szabott certifikátjának, amely 53 százalékos hozamlehetőséget kínál.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés