Pénzt keresni és jót tenni egyszerre? Lehetséges!

Az etikus befektetők számára a hozam, a kockázat és a futamidő mérlegelésén túl örökösen visszatérő dilemma, hogy lehetséges-e pénzt keresni úgy, hogy közben nem rombolják tovább az immár nyolcmilliárd embernek otthont adó Földet. Lehetséges-e, hogy a dohányiparon, a szénerőműveket üzemeltető cégek papírjain, az olajtársaságok részvényein vagy az idén sajnálatos módon ismét jelentős népszerűségnek örvendő hadiipari befektetéseken túl is vannak olyan lehetőségek, amelyek a két számjegyű infláció korában is értékelhető hozamot kínálnak? Méghozzá akár tőke- és hozamvédelem mellett.

E kérdésre a rövid válasz az, hogy igen, lehetséges, a kicsit hosszabb válasz pedig cikkünkből kiderül!

Szerencsére úgy tűnik, megnyugodhatnak az etikus befektetők, ugyanis az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a tőkepiacokon az úgynevezett ESG-irányelvek. Ez a mozaikszó a környezeti (environmental), társadalmi (social) vagy vállalatirányítási (governance) szempontból felelős cégekbe történő befektetéseket, a fenntartható gazdasági növekedés feltételeinek megteremtésében érdekelt cégeket jelöli. A jövőben az ESG-irányelvek betartása szempontjából is összehasonlíthatóvá és rangsorolhatóvá válnak a vállalatok, persze addig még hosszú út vezet – amely a sok „greenwashing” után kissé göröngyös is –, de legalább járható.

De mit tehetünk mi, befektetési tanácsadók ennek érdekében, hiszen a mi elsődleges feladatunk, hogy ügyfeleink számára hozamot realizáljunk a befektetéseikkel? Ráadásul mindezt úgy, hogy hosszú idő után ismét a két számjegyű infláció korát éljük…

A fenti magasztos célok eléréséhez már jelenleg is számos lehetőséget kínálnak a világ tőkepiacai, méghozzá akár olyanokat is, amelyek révén tőke- és hozamvédelmet is kaphatnak a befektetők – márpedig ezek manapság nem elhanyagolható szempontok.

De mik is ezek a lehetőségek? Az SPB a napokban indította el ötödik certifikátja jegyzését, amely kiemelt prioritásként kezeli a fenntarthatóságot szem előtt tartó vállalatok értékpapírjaiba történő befektetéseket. Mögöttes terméke a World Climate Care 5 Index, amely több mint kétszáz cég részvényeit tartalmazza, méghozzá olyan vállalatokét, amelyek – például a víz- és légszennyezés csökkentésével vagy az energia-gazdálkodás, a hulladékkezelés terén – aktívan tesznek a világ természeti értékeinek megőrzése érdekében.

A certifikátot az igencsak beszédes („A változó világ bankja”) szlogent hirdető BNP Paribas bocsátja ki forintban. A 3 éves futamidejű certifikát a befektetett tőke 100 százalékos visszafizetése mellett minimum 19 százalékos hozamot is vállal, azonban az index teljesítményétől függően ezen felül extraprofitot is elérhetnek ügyfeleink.

 

Tehát a feladat egyszerűen hangzik: jót tenni és pénzt keresni! Ehhez kell egy jó ötlet és egy megfelelő partner!

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés