Befektetni vagy nem befektetni, ez itt nem kérdés!

Shakespeare Hamletjének még mások voltak a gondjai, napjainkba sokkal összetettebb ez a kérdés. A „lenni vagy nem lenni” sokszor a reálhozamra vonatkozik. Befektetni! Ez nem is kérdés! De mibe és hogyan? Ez itt a kérdés! Infláció van, kockázatmentes hozam szinte nincs. Helyette viszont hozammentes kockázat annál inkább!

A kristálygömb megrepedt, a közgazdagsági tankönyvek 2008 óta a Duna medrében vannak…

A lehetőségek sokasága miatt nehéz megfelelő választ adni. A vagyon mérete, a kockázattűrő képesség és hajlandóság, a befektetési táv, a pénzügyi ismeretek mind befolyásolják a portfolió összetételét. Készpénz, deviza, kötvény, részvény, ETF, befektetési alap, strukturált termék (certifikát), ingatlan, kriptodeviza, aranytömb? Igen minden. Minden, amihez értünk, amit megértettünk, amiben hiszünk és amitől nyugodtan tudunk aludni, amire nem félünk ránézni. Jól kell tudni diverzifikálni, azaz lehetőség szerint válasszunk több, egymástól független befektetést. Legyen egy kosár almánk banánnal és naranccsal és egy kosár tojás tollakkal kibélelve.

Idén minden egyszerre jött. Változik a kamatkörnyezet, emelkednek a jegybanki alapkamatok hosszú-hosszú idő óta először, megérkezett a várva-várt infláció és teljes mellszéleséggel tarol mindenhol, ellátási gondok miatt drágulnak az alapanyagok, munkaerőhiány van, a pandémia még mindig jelen van és a legrosszabb: háború Európa közepén.

Így rengeteg a bizonytalanság. Külön-külön mindent megoldottunk már, de így együtt talán ez egy teljesen új kihívás. Nyersanyagok? Talán már késő. Kötvény? Láttuk-e már a mélypontokat az árfolyamokban?

Szétnyílt az olló, a reálkamat (hozam mínusz infláció) negatívabb, mint a nulla százalékos kamatkörnyezetben.

Amíg nincs infláció feletti betéti kamat (miért is lenne?) és számottevő kötvényhozam sincs afölött, tulajdonképpen alig van alternatívája a részvény típusú befektetéseknek. A jegybankok már nem támogatják a piacokat olcsó likviditással, alacsony a munkanélküliség, van bérinfláció is, a munkavállalók fogyasztanak, a vállalati profit növekszik és így árfolyamemelkedés vagy osztalék formában részesülhetünk a nyereségben. Válogathatunk a különböző földrajzi befektetések illetve a különböző szektorok között, hihetünk régi bevált cégeknek vagy kereshetünk új trendeket.

Az, hogy ezt milyen formában tesszük, ránk van bízva. Mennyi időt tudunk/akarunk a pénzügyeinkkel foglalkozni, kivel és hol intézzük az ügyleteinket. A piacnak mindig igaza van! Azonban ne feledjük: ennek értelmezéséhez szükségünk van egy objektív, független szakember tanácsára.

 

Szerző: Doernbrack Sven,az SPB Befektetési Zrt. privátbankára
Fotó: Canva
Előző bejegyzés
Következő bejegyzés