Zölddé lett olajszörny, közösségi napelem – jól lehetett keresni a bolygó megmentésén

Az SPB elemzése arra mutat rá, hogy zöld cégekbe befektetni már a tőzsdén is jó üzlet  legalább is akad jó pár példa az elmúlt évből, amikor a jövő megmentése a (kis)befektetőknek is szép hozamot generálhatott.

Míg az ötszáz legnagyobb amerikai tőzsdei cég teljesítményét leképező S&P 500 index 16 százalékkal emelkedett az elmúlt egy év során, addig a zöldenergia előállításával, továbbá az ahhoz szükséges technológia fejlesztésével és gyártásával foglalkozó vállalatok részvényeit tartalmazó S&P Global Clean Energy Index 110 százalékkal nőtt tavaly december eleje óta – hívja fel rá a figyelmet az SPB Befektetési Zrt.

Olajszörnyetegből zöldóriás

Az S&P Global Clean Energy Indexben szereplő részvények között is kiemelkedően jól teljesített az elmúlt két évben a dán Orsted papírja. Az eredetileg állami tulajdonú integrált olaj- és gázkitermelő, illetve -kereskedő cég – upstream üzletágának értékesítése után – néhány év alatt zöldóriássá változott, és a világ egyik vezető szereplője lett a tengeri szélerőműparkokat tervező, gyártó és üzemeltető, illetve a biomassza hasznosításával és az okos energetikai megoldások fejlesztésével és értékesítésével foglalkozó cégek között. Ennek köszönhetően az Orsted részvényárfolyama a 2018 végi 450 dán koronáról mostanra mintegy 150 százalékkal, egészen 1100 koronáig drágult.

[Az Orsted árfolyam az elmúlt egy évben (DKK, 2020. december 17.)]

 

„A papír további árfolyam-növekedését segítheti, hogy a becslések szerint 2030-ig átlagosan évi 18 százalékkal nő globálisan a tengeri szélerőműparkok száma” – mondja Rotyis József, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára.

 

Közösségi napelemprogram + jó hozam

Az amerikai Xcel Energy, és a tulajdonában lévő Public Service Company of Colorado (PSCC) egy villamosenergia-termeléssel, földgázkitermeléssel -és kereskedelemmel foglalkozó cégcsoport tagjai, amely az Egyesült Államok legnagyobb közösségi napelem-programját működteti.

2022-re a cégcsoport energiatermelésének mintegy 75 százaléka származik majd megújuló forrásokból.

A vállalat a közelmúltban dolgozta ki elektromosautó-programját, amelynek megvalósítását segíti a megválasztott amerikai elnök, Joe Biden gazdaságfejlesztési programjának egyik fő iránya: az elektromos töltőhálózat gyors fejlesztése, valamint az is, hogy az Egyesült Államok számos államában jogszabály írja elő, hogy 2023-ra az új személyautók és a közepesnél nem nagyobb haszonjárművek legalább egynegyede elektromos meghajtású legyen.

„Az Xcel részvényárfolyama tavaly év eleje óta 35 százalékkal emelkedett, e tervek megvalósulása pedig tovább javíthatja a cég eredményességét, így az árfolyam-növekedés is kitarthat” – emeli ki Rotyis.

[Az Xcel Energy árfolyam az elmúlt egy évben. (USD, 2020. december 17.)]

A befektetési szakember szerint ugyancsak ígéretes befektetési terület az agrártechnológia, ahonnan többek között a növényi alapú proteint előállító cégek lehetnek érdekesek, ilyen a Beyond Meat is, amelynek részvényárfolyama egy év alatt 76 százalékot emelkedett – mutat rá Rotyis József, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára.

Az agrártechnológia mellett a szoftverfejlesztéssel foglalkozó cégek között is találhatunk vonzó célpontokat.

Egy évtized alatt a napelemek ára az ötödére, az akkumulátorok ára csaknem a tizedére csökkent.

Az ezek tömegét hálózatba szervező, a megtermelt energia optimális tárolását és rendszerbe táplálását biztosító szoftverek fejlesztésével, alkalmazásával foglalkozó vállalatokra is érdemes figyelni Rotyis szerint. A SolarEdge Technologies részvényének árfolyama például az elmúlt évben több mint háromszorosára, 300 dollár fölé drágult.

A pozitív példák ellenére az összkép egyelőre vegyes. A KPMG nemrég jött ki friss, globális fenntarthatósági kutatásával, a világ 52 országában vizsgálták a 100 legnagyobb vállalat gyakorlatát. Összességében arra jutottak, hogy bár a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás egyre hangsúlyosabban jelennek meg a vállalatok kommunikációjában, a biodiverzitást érintő kockázatok nem kapnak megfelelő figyelmet, annak ellenére, hogy a globális GDP-nek fele támaszkodik a természeti környezet erőforrásaira.

 

[Az Avedøre erőmű Koppenhágától délre. Forrás: Orsted A/S]

Forrás: https://forbes.hu/penz/zoldde-lett-olajszorny-kozossegi-napelem-jol-lehetett-keresni-a-bolygo-megmentesen/

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés