Jön a generációváltás a vagyonos ügyfeleknél

A következő egy-másfél évben biztosan kitart a gyors növekedés a magyarországi privátbanki piacon, ahol az előttünk álló időszak egyik nagy kihívása a generációváltás lesz – nyilatkozta a Világgazdaságnak Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója.

A privátbanki szolgáltatók által kezelt vagyon majdnem 15 százalékkal, 4858 milliárd forintra emelkedett tavaly, miközben az ügyfélszámlák száma is 4,6 százalékkal nőtt. Minek köszönhető, és meddig tartható a növekedés ilyen mértéke?

A piac növekedésének üteme meghaladta az előzetes várakozásainkat, hiszen 8-10 százalékos bővüléssel számoltunk a múlt év elején. Véleményem szerint a dinamikus bővülés még egy-másfél évig mindenképp kitart, nem kis részben azért, mert a bérkiáramlás és a gazdasági növekedés támogatja a piacot. A globális konjunktúra várt fékeződésével viszont a bővülési ütem is csökkenhet, és beállhat a mostaninál visszafogottabb szintre. Az SPB-nél az ügyfelek számának növekedési üteme jelentősen meghaladta a piaci szintet: a privátbanki szegmensben és a prémiumoldalon kezelt számláink száma összesen 1914-re emelkedett tavaly év végére, ami 15 százalékos növekedés egy év alatt.

 

Mekkora szerepe lehet a piac alakulásában a külföldre vitt vagyonok visszaáramlásának, illetve az itthoni vagyon kiáramlásának?

A külföldön lévő vagyonok visszatérése véleményem szerint nem befolyásolja érdemben a piacot, én ebben a feltételezésben nem hiszek. Mindig is voltak mozgások mindkét irányba, de nem ezek határozzák meg a növekedést, hanem, mint már említettem, inkább a hazai gazdaság és a jövedelmek dinamikus bővülése számít.

Miközben a prémiumszegmenstől több piaci szereplő is óriási mértékű bővülést várt, a vagyonnövekedés tavaly csak 2,2 százalékos volt, az ügyfélszámlák száma pedig majdnem 24 százalékkal nőtt. Mi lehet ennek az oka?

Az ügyfélszámlák számának bővülése annak köszönhető, hogy a bérkiáramlás eredményeképpen a retail szegmensből sok ügyfél tavaly feljebb lépett a prémiumszegmensbe. Ez utóbbi már a privátbanki kategória előszobájának számít, és a jelek szerint teljesíti is ezt a küldetését: a vagyonkoncentráció következtében ugyanis számos prémiumbanki ügyfél is kategóriát tudott váltani, és privátbanki klienssé vált. Véleményem szerint ezért nem nőtt olyan jelentős mértékben a prémiumoldalon kezelt vagyon.

[Képen: Parádi-Varga Tamás]

Forrás: https://www.vg.hu/velemeny/interju/jon-a-generaciovaltas-a-vagyonos-ugyfeleknel-2-1527002/

Következő bejegyzés