5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról – Doernbrack Sven

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Az SPB Befektetési Zrt. szakértőit kérdezzük, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Ezúttal Doernbrack Sven vezető privátbankár, vezérigazgató-helyettes és igazgatósági tag válaszol. Egy faipari mérnök a pénz világában, ráadásul német, aki lassan már 37 éve él itt, Magyarországon. Egy tanácsadó, aki privátbankárként az ügyfél érdekeit nézi és képviseli, immár 15 éve. Dolgozott treasury területen, volt privátbanki befektetési igazgató, és egy éve már az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgató helyettese, így bár sokkal szélesebb feladatkört lát el, a szakma iránti elkötelezettsége azonban változatlan.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?

Hosszú távon érdemes gondolkozni, ami persze nem egyszerű egy folyamatosan változó világban. Véleményem szerint sok tanulnivaló van még ügyféloldalról, de a bankárok képzési rendszere is hiányos, így nagy különbség van a „régi, kapitalista” országokhoz képest, ám ez szerencsére behozható. És ezzel a blogunkkal is igyekszünk segíteni az ügyfelek tájékozódását.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló? 

Vannak olyan tőzsdei bölcsességek, amelyekben sok igazság rejlik. Ilyen például az is, hogy a fák nem nőnek az égig. Legyünk mindig türelmesek, és ne váljunk telhetetlenné! Pánikban és félelemben ne hozzunk döntéseket!

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?

Nekem a gyermekeim életem legjobb befektetései.  Pénzügyi befektetések terén pedig hiszek a jól diverzifikált portfólióban, ahol a megfelelő kockázat a megfelelő százalékos arányban van jelen. Tudjuk, hogy mennyi likviditásra van szükségünk, a fennmaradó összeggel viszont merjünk több irányba nyitni: legyen többféle deviza, kötvények és részvények, vagy akár egyéb eszközök is a portfóliónkban – mindenkinek az egyéni pénzügyi ismeretei és kockázatvállalási hajlandósága szerint.

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?

Az élethez mindig legyen meg a megfelelő fedezet és a stabil háttér (például saját ingatlan). Biztosítsuk be a vagyont, a mindennapi életet és a nyugdíjas kort, hogy egy váratlan esemény se oltsa ki az addig elért eredményeket. Tervezzünk és vezessünk költségvetést! Én például nemrég szembesültem vele, hogy a legnagyobb fiam minden hónapra készít kalkulációt – büszke vagyok rá, hogy sikerült átadnom neki valamit ebből a szemléletből.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?

A pénz önmagában nem boldogít! Csak akkor, ha tudod élvezni, és másokkal is meg tudod osztani az ezzel járó örömöt. Az életminőség nem feltétlenül pénz, sokkal inkább döntés kérdése.

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?

Adjuk meg a lehetőségét annak, hogy passzívan is gyarapodjon, de legalábbis megtartsa az értékét, és így esélyt kapjunk bakancslistás álmaink megvalósítására! Csak ne feledkezzünk meg ezekről, amikor már megtehetjük!:)

Szeretne új szintre lépni a befektetéseit illetően?

Örömmel várjuk a megkeresését!

Doernbrack Sven
vezérigazgató-helyettes

m: +36 20 275 1756
t: +3614832614
e: 

Linkedin profil

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés