14%-os hozamot kínál euróban az itthon is egyre népszerűbb befektetés

Nyugat-Európához hasonlóan mára a hazai befektetők körében is nagyon népszerűvé váltak a certifikátok, amelyek jó átmenetet kínálnak az alacsony kockázatú eszközök és a tőzsdézés között: az ezekbe történő befektetéssel nem kell egy egyedi részvény vagy kötvény kockázatát vállalnunk, miközben akár két számjegyű hozamot is elérhetünk. Mindezt ráadásul euróban is. A certifikátok jellemzőiről Doernbrack Svent, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettesét kérdeztük, aki két, most még jegyezhető certifikátra is felhívta a figyelmünket. Ezekkel forintban vagy euróban fektethetünk be a legnagyobb hazai vállalatokba vagy a világ legismertebb bankjaiba.

Pontosan mik is a certifikátok?

Olyan értékpapírok, amelyek hozama valamilyen mögöttes termék, például egy index, egy árutőzsdei cikk, egy deviza vagy különféle részvények árfolyamváltozásától függ. A népszerűségük többek között annak köszönhető, hogy segítségükkel a magánbefektetők is kereskedhetnek azokon a magasabb hozampotenciálú piacokon, amelyek korábban csak a szakmai befektetők számára voltak elérhetők.

Kiknek ajánlott certifikátokba fektetni?

Elsősorban azoknak a befektetőknek, akik átmenetet keresnek az alacsony kockázattal, ugyanakkor kisebb hozammal járó befektetések, és például a tőzsdézés között. Akik szerint például a legnagyobb hazai vállalatok vagy a világ legismertebb bankjainak részvényei jelentős emelkedés előtt állnak, azok természetesen egyedi részvénybefektetésben is gondolkodhatnak, viszont akik minimális emelkedés – vagy akár a részvényárak csökkenése – esetén is szeretnének jelentősebb hozamot elérni, azoknak érdemes lehet egy certifikátba fektetni. Főleg, hogy ezek tőkevédelmet is kínálhatnak.

Az eddig bevezetett certifikátjaik hogyan teljesítettek?

Két éve tettük elérhetővé ügyfeleink számára az első ilyen terméket, és fontos megjegyezni, hogy azóta is kibocsátóktól, bankoktól független, szakmai alapon végezzük a certifikátok bevezetését: a világ legnevesebb intézményei – például a Citibank, a Goldman Sachs vagy a BNP Paribas – kifejezetten az ügyfeleink igényei alapján gyártanak le certifikátokat.

A Goldman Sachs által kibocsátott autóipari certifikát például egy év alatt 11 százalékos évesített hozamot produkált euróban. A kétéves futamidejű, forintos certifikátunkat pedig – amely másfél éve jött ki és 100 százalékos tőkevédelmet nyújt –, az elmúlt időszakban 25-30 százalékos nyereség realizálásával kezdtük el eladásra javasolni.

Még jegyezhető a két új certifikátjuk. Mibe fektetnek ezek és mekkora hozamot fizetnek?

A Goldman Sachs által kibocsátott, forintalapú certifikátunk május 31-ig jegyezhető. Ennek mögöttes eszközei olyan világhírű magyar cégek, mint az OTP, a MOL és a Wizz Air. Az ügyfelek a befektetett pénzük 55 százalékát, és annak 8 százalékos – azaz évesítve 16 százalékos – kamatát még idén december elején visszakapják. A befektetett tőke fennmaradó 45 százaléka pedig – évi 16 százalékos kamatával együtt – akár egy év múlva kerülhet visszafizetésre, ha akkor mindhárom említett részvény árfolyama eléri legalább a 2024. május 31-i záróárfolyamát.

És milyen befektetést ajánl a devizában gondolkodó ügyfeleknek?

Még egy hétig, azaz május 22-ig jegyezhető a BNP Paribas által kibocsátott eurós certifikátunk, amelynek négy globális pénzintézet – az amerikai Citigroup, a brit Barclay’s, a belga KBC és a francia Société Générale – részvénye a mögöttes terméke. Ez a legfeljebb hároméves futamidejű certifikátunk a tőke visszafizetése mellett évi 14 százalékos – azaz összesen akár 42 százalékos – hozamot fizet euróban, még akkor is, ha a felsorolt négy papír értéke esik; a lényeg ugyanis, hogy három év múlva mindegyik árfolyama elérje a 2024. május 22-i záróárfolyama legalább 60 százalékát. De itt is leginkább az a várakozásunk, hogy már egy év múlva visszafizetésre kerül a termék 14%-os kamattal.

Doernbrack Sven

Doernbrack Sven
vezérigazgató-helyettes

m: +36 20 275 1756
t: +3614832614
e:

Linkedin profil

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés