SPB: Csökkenő mértékű, de elhúzódó inflációra számíthatunk

Az USA-ban mind a CPI, mind a PPI adatok alakulása markánsan jobb lett a várakozásnál, amelyből egyértelműen látszik, hogy az üzemanyagárak mérséklődése kedvezően hat az inflációra. A FED kamatemeléseire vonatkozó piaci várakozások tekintetében a korábbi álláspont erősödött. A német gazdasági teljesítményt illetően optimista a hangulat, de a versenyképesség kérdése továbbra is komoly problémát jelent, ami óvatosságra int. Az amerikai munkaerőpiacon már láthatóak a régóta várt enyhülési folyamat kezdetének jelei, az US Retail sales adat ezzel szemben lényegesen rosszabb lett a vártnál. Az elhúzódó inflációs környezet érzékelhetően visszafogja a fogyasztást, az online térben viszont ennek épp az ellenkezője tapasztalható. A legfőbb kérdés jelenleg minden tekintetben az, hogy a vállalati jelentések időszaka mennyiben fogja árnyalni az összképet – hangzott el az SPB online eseményén.

Feszülten várta a piac az amerikai CPI adatokat, ami végül mind az előző időszak éves szintű 6%-os értékéhez, mind a várakozások szerinti 5,2%-hoz képest jelentősen jobb, 5% -os értékkel jött ki. Az US Core Inflation a várakozásoknak megfelelően alakult, havi szinten kisebb visszaeséssel.

Az üzemanyagárak mérséklődése kedvező hatással van az infláció alakulására, a továbbra is magas szinten mozgó lakhatási költségek viszont abba az irányba hatnak, hogy az inflációs környezet tartósan velünk marad. Ami az idő előrehaladtával egyre magabiztosabban kijelenthető, hogy a csúcsokat túlhaladtuk már, és nincs nagy veszélye a hirtelen visszaszökkenésnek, e tekintetben tehát bizakodóak lehetünk. Az olajár elszabadulása okozhatna esetleg problémát, de jelenleg ott sem várnak nagyobb elmozdulást a piacon.

A termelői árindex (PPI) alakulására szintén jó hatással volt az üzemanyagárak visszaesése, az árindex elmozdulása 2021 januárja óta nem volt ilyen jó éves szinten, ami jelentősen felülmúlja a piaci várakozásokat.

A FED kamatemelésére vonatkozóan a jelenlegi 475-500 szinthez képest a piaci várakozás egy 25 bázispontos emelés 2023 júliusára, ami a korábbi álláspont erősödését jelenti. 2023 decemberére a befektetők legnagyobb számban arra szavaznak, hogy a 450-475, illetve a 425-450 sáv fog visszajönni. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szintekről 25-50 bázispontos csökkenésre számít a piac, tehát bizakodó mindenki, az optimista látásmód dominál.

A német inflációs adatok a várakozásoknak megfelelően, az előző időszakkal azonos havi szinten alakultak. Ami érdekes és kiemelendő, hogy a Deutsche Bundesbank elnöke szerint Európa legnagyobb gazdaságának – a pandémia, valamint az ukrán konfliktus következményeként kialakult –energiaellátási problémái megoldódtak, tehát az ezzel kapcsolatos aggodalmakat egyelőre úgy tűnik, hogy kivehetjük a képből. Mindezekkel együtt az IMF előrejelzése szerint 2023-ban 0,1 %-os visszaesés várható a német gazdaság teljesítményében, és a jövő évre is mindössze 1,1%-os növekményt jósolnak.

A német gazdaság legfőbb problémája jelenleg a versenyképesség. Az idei tél nagyon barátságosan alakult szerencsére, a meglévő tartalékok elegendőek voltak Európa számára, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy Németország továbbra is komoly felárral vásárolja meg a hiányzó gázkészletet, ami a gazdaság, valamint a lakosság ellátásához szükséges. Ez tükröződik azokban a számokban is, amelyeket az IMF részéről láthatunk. Mindazonáltal erőteljes optimista hangulat érződik a német piac körül.

Az olaj árfolyamának alakulása igen hektikus, és bár fontos tényező az olajkészletek állapota, a piaci fókusz jelenleg nem ezen van. A finomítók jelenleg alacsony kapacitással dolgoznak, a kereskedelmi tartalékok nem kerülnek feldolgozásra. Ami meghatározó lesz az elkövetkező időszakban, az egyrészt a kínai gazdasági teljesítményre vonatkozó negyedéves adatok – amellyel kapcsolatban igen optimisták a várakozások –, másrészt a kínálati oldal szereplőinek viselkedése. Az erős kínai teljesítmény keresleti oldalról húzná az olaj árfolyamát, vélhetően a piac is ezt árazza a jelenlegi 82,5 szinttel, amely a korábbi 79,5-ös értékhez képest igen erős emelkedést jelent. Összességében az látszik, hogy a kínálati oldal szűkítésével nagyot ugrott a piac, és ez a mostani, 82 körüli állapot egy kiegyezés a kereslet és a kínálat között, ami mindkét oldal számára elfogadható. Egyelőre kiegyensúlyozott a piac.

Az USA munkaerőpiacot illetően nagy változás nem történt, de érezhető, hogy az elbocsátások hatására elindult a folyamat, amely nyomán a munkavállalók száma csökkenni, az álláskeresők száma pedig növekedni fog. Az látható, hogy a piac némileg feljebb tolta azt a szintet, ahol a fordulópontot várja. Eddig a heti 250-es szintről beszélt az elemzők nagy része, most már inkább a 270-es szint a vélekedések szerint az a határ, amely áttörésével érezhető lesz a munkaerőpiacon egy enyhülési folyamat. Ha ez bekövetkezik, az mindenképpen pozitív hatással lehet a FED kamatemelésekkel kapcsolatos várakozásokra.

Az US Retail sales adat lényegesen rosszabb lett, mint amit várt a piac. Az előző időszakos – 0,2% érték után most -1% jött ki, a várakozás ehhez képest – 0,4% volt. A mögöttes folyamatokat tekintve az látszik, hogy a tartós infláció negatívan befolyásolja a háztartások költségvetését, a megtakarítások jelentős mértékben csökkennek. A mindennapi élet fenntartásához szükséges alap élelmiszerek és más, alapvető termékek ára nagy mértékben növekedett, amit ilyen munkaerőpiaci helyzettel nem lehet finanszírozni. Mindezek együttesen azt eredményezik, hogy a fogyasztás intenzitása csökken. Ez a tendencia először a gépjárművek tekintetében jelent meg, illetve minden más nagy értékű tárgy vásárlása is háttérbe szorult. Az online eladások megugrottak majdnem 2%-kal. Ennek az áll a hátterében, hogy az online felületeken jelentős mértékű leértékeléseket hirdetnek meg, és a jelenlegi helyzetben a fogyasztók egyértelműen az akciókat keresik. Ez mind az amerikai, mind az ázsiai vállalatok – mint az Amazon.com, vagy az Alibaba.com – negyedéves forgalmában komoly növekedést hozhatott, így jó számok várhatóak. Kettős hatás látszik tehát: egyik oldalon a fogyasztók vásárlási kedve visszafogottabb, viszont a másik oldalon erőteljesen folyik az akcióvadászat.

Összességében tehát sok tekintetben elindult egy lassú változás pozitív irányba, a nagy kérdés tehát most minden tekintetben az, hogy a vállalati jelentések időszaka mennyiben fogja árnyalni a képet.

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés