SPB: Kína gazdasági helyzete továbbra is jelentős globális kockázati tényezőt jelent

A kínai gazdaság továbbra is számos nehézséggel küzd, mind az ipari termelés, mind az ingatlanszektor teljesítménye jelentősen elmarad a várakozásoktól. A belső fogyasztás serkentésére irányuló kormányzati intézkedések egyelőre nem hoztak kézzelfogható eredményt. A kínai helyzetet övező bizonytalanság globális hatásai számos területen érzékelhetőek. Az Eurozóna GDP tekintetében kismértékű növekedés várható a közeljövőben, drámai kitörésre nem számíthatunk. Az infláció mértékében nem történt jelentős változás az elmúlt időszakban. Az USA továbbra is erős munkaerőpiaci helyzetének köszönhetően magas a lakosság fogyasztási hajlandósága, amelyet a kedvező Retail Sales adatok is alátámasztanak. Az ingatlanpiacot a nagymértékű kereslet és a rendelkezésre álló új lakások alacsony száma határozza meg, melynek következtében gyors ütemű lakásépítési hullám indult el, a magas jelzáloghitel szint viszont kérdéseket vet fel a kereslet fenntarthatóságával kapcsolatban. Az olajpiacot illetően a kereslet felfelé húzza az árfolyamot, nagy változás nem várható a közeljövőben. Jelenleg a piac markáns része jövő év májusára várja az első kamatcsökkentést a FED részéről – hangzott el az SPB online eseményén.

Kína gazdasági állapota jelenleg nem kifejezetten előnyös. Az ipari termelés oldalán jelentős elmaradást láthatunk, az ingatlanszektor szintén problémákkal küzd — 17 hónapja mutat visszaeső teljesítményt. A kínai kiskereskedelmi eladások szintje még az előző időszakot sem tudta hozni, jelentősen elmaradt a várakozásoktól.

Fokozódnak az önkormányzati adósság-állományok negatív hatásai, igen magas a fiatalkori munkanélküliség, és erőteljes visszahúzó erőt jelent a globális kereslet változatlanul alacsony szintje. A keddi napon történt egy központi kamatcsökkentés, ami némileg árnyalja a képet. A kínai vezetés egyértelmű célja a globális kereslethiány ellensúlyozása a belső fogyasztás serkentése által, ily módon fokozva a gazdaság teljesítményét. Ezeknek a törekvéseknek azonban egyelőre nincs kézzelfogható eredménye.

Számos kockázati elem van tehát a kínai gazdaságban, ezzel parallel legfőképpen az ingatlanszektor helyzete aggasztó, mivel számottevő méretéből eredően erőteljes hatással bír a többi iparágra nézve is.

Az Eurozona GDP adat a várakozásoknak megfelelően alakult, bár valamivel alacsonyabb lett az előző időszakhoz képest. Az ipari szektor meglepően jól teljesített, ami részben az ír GDP torzító hatásának tudható be. Az ipari termelés emellett annak is köszönheti az erősebb teljesítményt, hogy a tartósan meleg időjárás miatt az energiafelhasználás és így az energiatermelés is nagy mértékben megnövekedett az elmúlt időszakban. Az energiautánpótlás megoldása viszont továbbra is komoly kérdéseket vet fel a versenyképesség szempontjából.

Összességében kismértékű növekedést elvárhatunk az Eurozóna gazdasági teljesítménye tekintetében, ezt valószínűleg nem az ipari teljesítmény, hanem a turizmus fogja alátámasztani. Drámai kitörés a közeljövőben nem várható.

Németország esetében a ZEW Economic Sentiment ugyan valamelyest jobb adatot mutat a korábbinál, de egyelőre úgy tűnik, nem tud átfordulni pozitív oldalra. Az előző időszakban az értéke -14,7 lett, a piac nem várt változást, végül -12,3 lett. Ez előrevetítheti a stabilizálódás kezdetét, de a jelenlegi helyzet továbbra sem ad okot a túlzott optimizmusra.

Az USA ipari termelését tekintve az látható, hogy az autógyártás, és az ehhez kapcsolódó termékek, alkatrészek előállítása ugrott meg nagy mértékben. Az Eurozónához hasonlóan a magas hőmérséklet miatti fokozott energiatermelés szintén jelentősen felfelé húzta az ipari termelést. Éves viszonylatban azonban nagy változásról nem lehet beszélni, a növekedés még mindig a pozitív szint alatt van.

Az USA Retail Sales adatok meglepően jól alakultak, megtört a visszaeső tendencia, bár továbbra is a sávon belül maradtunk. A munkaerőpiaci állapotok még mindig erősek, ebből adódóan a bérek kifejezetten támogatólag hatnak a Retail Sales-re, illetve szintén pozitív szezonális hatást jelentett a júliusi Amazon Prime Day Promotion, ami elképesztő mértékben húzta fel a teljesítményt. Mindez megerősíti, hogy a lakosság továbbra is rendelkezik elegendő elkölthető pénzmennyiséggel. A lakossági megtakarítások arányát tekintve az látható, hogy 2023 harmadik negyedévére a korábban felhalmozott megtakarítások jelentős arányban elköltésre kerültek, így a fogyasztói hajlandóságot most elsősorban a munkaerőpiaci helyzet határozza meg. Kevésbé hezitálnak a fogyasztók, mert azt érzik, hogy a munkahelyek biztosak, illetve pozitívak a várakozások a kamatok, illetve az infláció csökkenésével kapcsolatban is. Árnyalja a képet, hogy előbb-utóbb a FED megszorításai az általuk kívánt irányba fogják elmozdítani a munkaerőpiacot, így emelkedni fog a munkanélküliek aránya, ami a gazdaság teljesítményére is közvetlen hatással lehet majd a visszaeső fogyasztás révén.

Az amerikai munkaerőpiac azonban egyelőre ugyanabban a sávban van, mint korábban, kitörés nem látszik, és őszig nem várható nagy változás.

Az amerikai ingatlanpiacon az igen magas kereslet mellett továbbra sem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű új lakás. Ennek megfelelően a házépítések üteme igen nagy mértékben növekszik. A jelzáloghitelek 20 éves csúcson vannak jelenleg, így az várható, hogy ez a növekedés ebben a formában nem lesz fenntartható hosszú távon. A magas jelzáloghitel szint előbb-utóbb lejjebb fogja vinni a keresletet.

A Philadelphia Fed feldolgozóipari index esetében meglepően jó adat jött ki. Az index azt mutathatja, hogy valamiféle optimista jel kezd körvonalazódni az USA-ban, amire a piac jól reagál. A kínai nyitás sikertelensége természetesen megkérdőjelezheti ennek a fenntarthatóságát. Kedvező mindenesetre, hogy az új igényekre vonatkozó alindex szintén igen komoly felfutást mutat.

Az olajpiacon igen komoly igény mutatkozik az üzemanyagra és olajszármazékokra. Ha az előző időszak nagy megugrását nézzük, drámai készlet-töltés volt, most viszont húzza ki a piac a kereskedelmi tartalékokat. Kínát illetően továbbra is komoly a bizonytalanság. Az olaj árfolyama ennek megfelelően alakul: vannak visszaesések, de a piaci kereslet összességében szépen húzza felfelé az olaj árfolyamát, nagy változás nem várható a közeljövőben.

Az Eurozóna inflációt, illetve core CPI-t tekintve érdemi változás nem történt az elmúlt időszakban.

A FED kamatvárakozásokat illetően a piac több, mint egyharmada jövő év májusára várja az első kamatcsökkentést, amikor az 5,25 – 5,50-es sávból lejöhetünk 5,00-5,25-re, a FED kommunikációban azonban egyelőre nincs erre történő utalás.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés