SPB: továbbra is a dollárban denominált eszközökbe érdemes fektetni

Technikai és fundamentális szempontból egyértelmű, hogy az euró/dollár esetében továbbra is nagyobb esély van a dollár erősödésére – főképpen addig, amíg az amerikai kamatpálya felfelé tart –, ráadásul az európai gazdasággal ellentétben az Egyesült Államok gazdasága rendkívül dinamikus és rugalmas állapotban van, ezért továbbra is a dollárban denominált eszközökbe érdemes fektetni – összegezték a rövid távú befektetési trendeket kedden délelőtt az SPB Befektetési Zrt. szakértői.

Az európainál jóval kedvezőbb az amerikai makrogazdasági helyzet

Az elmúlt napokban publikált főbb amerikai gazdasági mutatók közül az Empire State feldolgozóipari index hidegzuhanyként hatott a befektetőkre, ugyanis a várt növekedés helyett az index a története eddigi második legnagyobb visszaesését produkálta. A problémát a kereslet, az új megrendelések számának csökkenése okozza – az infláció és az alapkamat emelkedése ugyanis óvatosságra intik a szektor szereplőit.

A szintén a napokban megjelent amerikai ipari termelési mutató bár összességében pozitív meglepetést okozott (főként az olaj- és gázszektor teljesítményének köszönhetően), a mutató egyes komponensei azonban elmaradtak a várakozásoktól.

Az amerikai kiskereskedelmi értékesítési index – az üzemanyagárak két hónapja tartó esése miatt – a múlt hónaphoz képest látványos csökkenést produkált (azonban itt már nem várható nagyobb visszaesés), és látható az online vásárlások számának erőteljes bővülése.

Bár a negyedik negyedévben az Egyesült Államokban is a fogyasztás visszaesése várható – ami a feldolgozóipari és az ipari termelési mutatókra is érezhető hatást gyakorolhat majd –, ennek ellenére Amerikában összességében jóval kedvezőbb a makrogazdasági helyzet, mint Európában, és a FED szigorító intézkedéseinek köszönhetően várhatóan megvalósulhat az úgynevezett soft landing.

A gazdasági hangulatindex romló tendenciát mutat Európában

Az eurózóna GDP adata is napvilágot látott, méghozzá az előrejelzésekben szereplő 4 százalék helyett 3,9 százalékos lett. Ez egy ideig várhatóan az utolsó olyan adat, ami kedvező képet fest az eurózóna gazdaságáról az SPB szakértői szerint. Megjegyzendő, hogy az adat elsősorban az olasz és a spanyol gazdaság szép teljesítményének köszönhető. Az eurózóna 8,9 százalékos inflációs adata 1999 óta a legmagasabb, amit elsősorban az energiaárak és az élelmiszerek árának emelkedése okoz.

A német ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe – főként az infláció és az energiaárak növekedése okán – a tavaly nyári felívelés után idén romló tendenciát mutat, és a fogyasztás és a profitok csökkenését vetíti előre. Mindezek miatt a német gazdaság rövid távú jövőjét kedvezőtlennek ítélik meg a befektetők és az elemzők, főként az energiaellátottsággal összefüggő jelentős bizonytalanságok okán. A német termelői árindex ugyancsak leforrázta a befektetőket, mivel a várt 0,6 százalék helyett 5,3 százalék lett az elmúlt hónapban a növekedés mértéke, ami 1949 óta nem látott adat.

Nem valószínű, hogy jelentősen 90 dollár alá esik az olaj

Az amerikai olajpiacon a kereskedelmi tartalékok jelentősen visszaestek, mivel a Brent és a WTI árfolyamának szétválása után – mint korábban az SPB elemzői valószínűsítették is – megnőtt a WTI exportja. Utóbbinak jelentősen emelkedett az árfolyama, így csökkent a különbség a Brent és a WTI között. Fundamentális oldalról nem várható, hogy jelentősen 90 dollár alá eshet az olaj árfolyama, így a 85-90-es szint jó belépő lehet a fekete arany piacán. Technikai szempontból nézve, amennyiben az olaj árfolyama 95 dollár fölé emelkedne, az várhatóan további emelkedő trendet vetítene előre.

Továbbra is a dollárban denominált eszközökbe érdemes fektetni

Az S&P 500 index az elmúlt napokban a 4300-as ellenállási szinthez ért, ennek a lefordulása nagy lendülettel megtörtént. A technikai elemzés alapján az eső trend folytatódása, a 4000 pont alá történő beesés a valószínűbb a következő időszakban.

A megnövekedett kockázatok miatt a kereskedési időtáv lerövidítése – a hirtelen felpattanások, a gyors árfolyammozgások kihasználása – és a pozíciók méretének csökkentése jelenthetik a nagyobb biztonságot a kereskedők számára.

Technikai és fundamentális szempontból egyértelműen az látható, hogy az euró/dollár esetében továbbra is nagyobb esély van a dollár erősödésére – főképpen addig, amíg az amerikai kamatpálya felfelé tart –, ráadásul az amerikai gazdaság rendkívül dinamikus és rugalmas állapotban van, szemben az európai gazdasággal, ezért továbbra is a dollárban denominált eszközökbe érdemes fektetni – hangsúlyozzák az SPB Befektetési Zrt. szakértői.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés