SPB: átmenetileg valamennyi piacon inkább a kivárás ajánlott a befektetők számára

Az eddigiekhez hasonlóan továbbra is inkább az amerikai piacon érdemes befektetési lehetőségeket keresniük a kockázatvállalóbb befektetőknek, azonban mivel számos globális bizonytalansági tényező azonosítható jelenleg, ezért nem lehet egyértelműen állást foglalni sem a short, sem a long pozíciók mellett. Emiatt átmenetileg valamennyi piacon inkább a kivárás ajánlott a befektetők számára – összegezték a rövid távú befektetési trendeket kedden délelőtt az SPB Befektetési Zrt. szakértői.


Kína kilábalóban van, Európában a recessziós félelmek dominálnak

Az elmúlt napokban közölt kínai Caixin szolgáltatói PMI index 55-ös értéke az előrejelzést meghaladó mértékű, ami azt mutatja, hogy a kínai szolgáltatóipar kezd magához térni a Covid miatti szigorítások után – ráadásul a jövőbeli várakozások 9 havi csúcson vannak. Ezzel szemben a német szolgáltatóipari PMI index esetében egészen más a helyzet: Európa legnagyobb gazdaságában a szolgáltató szektor jelentős visszaesést mutat, az index 47,7-es értéke mind a korábbi szintet, mind a várakozásokat alulmúlta. Ez jelzi, hogy csökken a bizalom a német fogyasztók körében, ami lenyomja a keresletet. A megrendelés-állományok is azt mutatják, hogy – jelentős részben az emelkedő energiaárakat övező bizonytalanságok miatt – erőteljes recessziós félelmekkel számol a német gazdaság.

Az Eurozone S&P Global Composite PMI index 48,9-es értéke a pandémia óta a legrosszabb, és ez alapján egyértelműen Németország húzza vissza az európai üzleti aktivitást, ugyanakkor a nemzetközi szinten is visszaeső kereslet, az új megrendelések állományának 6 hónapja tartó esése sem segítette az eurózónát.

Az eurózóna kiskereskedelmi eladásait mutató index nem annyira tragikus, 0,3 százalékos teljesítménye csak annak köszönhető, hogy a megemelkedett élelmiszer- és üzemanyagárak elfedték azt a tényt, hogy az eladások csúnyán visszaestek az eurózónában. Továbbra is az várható, hogy az infláció hatására a fogyasztás visszaesőben lesz, így nem valószínű, hogy a kiskereskedelem talpra áll a következő időszakban.

Az eurózóna GDP-je most még a várakozásokat meghaladó volt a 4,1 százalékos értékével, ami a déli országok meglepetésszerű teljesítményének – a turizmus és a szolgáltatóipar kiugró nyári eredményeinek – köszönhető elsősorban. A harmadik negyedévben azonban várhatóan erősebben visszaesik majd a GDP az eurózónában, részben az Európai Központi Bank továbbiakban is várható kamatemelései okán is.

A várakozásokhoz képest is jelentősen visszaeső amerikai S&P Global Composite index azt mutatja, hogy a megszorítások, a kamatemelések és az elszálló finanszírozási költségek majdnem minden szektor teljesítményét látványosan visszavetették. Némi bizalomra ad okot azonban az amerikai szolgáltatóipari index, amely alapján továbbra is a szolgáltató szektor hajtja az amerikai gazdaságot.


Ajánlott kivárni, de a kockázatvállalóbb befektetők számára Amerika érdekes lehet

Bár Kína esetében összességében nem rosszak a gazdasági kilátások, több kockázati elem is azonosítható – például a kínai vállalatok tőzsdei szereplésével kapcsolatos kérdések, vagy a geopolitikai kockázatok –, így befektetési szempontból egyelőre a kivárás indokolt az ázsiai piacon. Az európai piacok teljesen egyértelműen nem ajánlottak befektetésre a következő 6 hónapban, így az eddigiekhez hasonlóan továbbra is inkább az amerikai piacon érdemes befektetési lehetőségeket keresniük a kockázatvállalóbb befektetőknek az SPB Befektetési Zrt. szerint.

Mivel azonban számos globális bizonytalansági tényező azonosítható jelenleg, ezért nem lehet egyértelműen állást foglalni sem a short, sem a long pozíciók mellett. Bár csábító, hogy szinte valamennyi részvénypiac jóval kedvezőbb beszállási lehetőségeket kínál most, mint fél évvel ezelőtt, ugyanakkor például a FED és az EKB várható további kamatemelései az eszközárak alakulása szempontjából kedvezőtlenek lehetnek, így nem zárható ki a további leértékelődés. Éppen ezért átmenetileg valamennyi piacon inkább a kivárás ajánlott a befektetők számára.


A fenti marketing közlemény kereskedelmi kommunikációs eszköz, nem minősül ajánlatnak, befektetési szolgáltatásnak vagy azt kiegészítő tevékenységnek, befektetési, pénzügyi vagy közteherviseléssel kapcsolatos tanácsnak, pénzügyi vagy befektetési elemzésnek. A fent említett értékpapírok megvásárlása kockázatos, a befektetett tőke elvesztésével járhat, a pozitív hozam lehetősége bizonytalan, a hozamra vonatkozó prognózis nem tekinthető ígéretnek vagy vállalásnak. A fenti információ nem teljes körű, az semmi esetre sem elegendő a befektetésről szóló döntés meghozatalához. Amennyiben Önnek ilyen célja van, nyomatékosan javasoljuk a megfelelően felkészült és tapasztalt, engedéllyel rendelkező szakértő szolgáltató igénybe vételét. A fenti információ nem helyettesíti a befektetést megelőző alkalmasság- illetve megfelelés értékelést, tájékoztatást és kockázatfeltárást. A legteljesebb körben és mélységben kizárjuk a felelősségünket a fenti információ felhasználásából, a fentiek hibájából vagy hiányosságából eredő vagy azzal akár csak közvetetten is kapcsolatban álló károkért, elmaradt haszonért, veszteségért, meghiúsult üzleti, gazdasági, pénzügyi várakozásokért, költségekért stb.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés