Mibe fektet egy bankár? Kalapos Csaba válaszol

5+1 kérdés és válasz a pénzügyi öngondoskodásról – ÚJ sorozat

Hogyan építsünk vagyont? Hogyan bánjunk a pénzünkkel úgy, hogy az idővel minket szolgáljon? Ha mi nem gondoskodunk a saját pénzünkről, akkor ki fog? Mi múlik rajtunk, a saját attitűdünkön? Az SPB Befektetési Zrt. kollégái azon túl, hogy kiemelten felkészültek és széleskörű szakmai tapasztalattal rendelkeznek, emberileg is elérhetők. Új sorozatunkban szakértőinket interjúvoljuk meg, ők miben hisznek, ha a pénz gyarapításáról van szó.

Ezúttal Kalapos Csabát, az SPB Befektetési Zrt. private banking igazgatóját kérdeztük. Csaba 15 éve dolgozik az SPB-nél,  ez az eddigi első és egyetlen munkahelye, amelynél végigjárva a céges ranglétrát, mára üzletág igazgatóként a privát bankárok napi munkáját irányítja. 36 éves, 7 éve nős és egy csodás kisfiú édesapja.

1. Ha valaki szeretne tudatosabbá válni a pénzügyeiben, szerinted hol kezdje a folyamatot?
Első lépésként azt érdemes felmérnünk, hogy mely szakaszában is járunk az életünknek. Véleményem szerint fontos, hogy meghatározzunk magunknak nehezen, de nem irreálisan elérhető célokat rövid, közép- és hosszú távra. Ha pedig ez meg van és tudjuk, hogy hova is szeretnénk eljutni 1-5-10 év múlva, akkor elkezdhetjük ehhez alakítani a pénzügyeinket is, megtalálni a különböző céljaink elérésében támogató pénzügyi eszközöket.

2. Mi a legjobb tanács, amit befektetések terén kaptál és a legtöbb helyzetben helytálló?
Nem is feltétlenül egy tanácsot, inkább egy idézetet emelnék ki egy általam nagyra becsült tőzsdei spekulánstól, André Kostolany-tól, amelyet a pályafutásom elején hallottam és az elmúlt 15 év során helytállónak bizonyult.

„Az elemző gondolkodik, a tőzsde irányít.”

Véleményem szerint egy rendkívül rövid, de annál lényegre törőbb mondat, amely tökéletesen jellemzi a tőkepiac működését. Elemezhetünk technikai vagy fundamentális eszközökkel, lehetünk bármennyire is okosak, mindig a tőzsde mondja ki a végső szót, a piac a főszereplő. Ne a saját elképzeléseink vagy berögzült szokásaink, hanem a tőzsde alakulása határozza meg a gondolatainkat.

3. Ha a személyes pénzügyeidet nézzük, Te milyen befektetésekre esküszöl?
A saját befektetéseimnél jó néhány éve már egyértelműen a nem forintos befektetéseket részesítem előnyben. Ennek részben a szélesebb befektetési paletta, részben pedig az attraktívabb elérhető hozam az oka, valamint a forint elmúlt években látott folyamatos leértékelődésével szemben is megvédem a pénzem. Ebben természetesen van több különböző típusú értékpapír is. A tőkém azon részét, amellyel valamilyen rövid távú célt kívánok megvalósítani, leginkább államkötvények és kiszámíthatóbb vállalati kötvények alkotják. A befektetéseim egy kis részével ugyanakkor merek nagyobb kockázatot is vállalni. A hosszabb távú céljaim eléréséhez egyedi részvényekbe is szívesen fektetek. Ennél kockázatosabb ügyleteket viszont egyáltalán nem kötök. Úgy gondolom, hogy bőven lehet érdekes befektetési story-kat találni a megbízható nagyvállalatok részvényeiben is. Így, ha ezen eszközökkel is el tudunk érni kétszámjegyű hozamot, meglátásom szerint nem érdemes ettől magasabb kockázatokat vállalni magán befektetőként.

4. Szerinted mit jelent az öngondoskodás a pénzügyek terén?
Számomra ez azt jelenti, hogy a céljaim eléréséhez megpróbálom kiválasztani a legoptimálisabb befektetési eszközöket egy manapság már rendkívül széles pénzügyi palettáról. Az öngondoskodás tekintetében fontos célom volt a saját ingatlanba költözés, de itt említhetném meg a gyermekem jövőjéről, minőségi taníttatásáról történő gondoskodást is.

5. Mit nem tanultunk meg időben a pénzről, pedig kellene?
Visszaidézve a saját gyerekkoromat, sokkal jobb lett volna, ha már egészen fiatalon, akár az általános iskolától kezdve többet tanulhattunk volna a pénzről. Nem lehet elég korán elkezdeni a tudatosságra nevelést a pénzügyeink tekintetében sem. Ha csak havi pár ezer forintot is, de már az aktív pályánk elején is kezdjünk el takarékoskodni és befektetni, mert ha mi nem gondoskodunk a saját jövőnkről, akkor azt senki más nem fogja helyettünk megtenni.

+1. Miért érdemes befektetni, megdolgoztatni a pénzünket?
Ha van akár csak egy kisebb megtakarításunk is, véleményem szerint nem csak, hogy érdemes, hanem szükségszerű is annak a befektetése. Otthon a párnacihában lévő vagy a bankszámlánkon csücsülő pénz a mostani inflációs környezetben folyamatosan értéktelenedik és csak „ellenünk dolgozik”.

Továbbá, ha befektetjük a spórolt pénzünket legalább egy kiszámíthatóbb hozamú, kis kockázatú állampapírba is, akkor kevésbé vagyunk hajlamosak „elszórni” a pénzünket mindenféle felesleges dologra.

Szeretne új szintre lépni a befektetéseit illetően?

Örömmel várjuk a megkeresését!

Kalapos Csaba
private banking igazgató

m: +36 20 466 9845

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés