SPB: Csökkenő infláció mellett továbbra is szigorú a kommunikáció a jegybankok részéről

Mind Európában, mind az USA esetében kedvező inflációs adatok jöttek ki, a core infláció azonban továbbra is tartja magát, ami nem indokol jelentős enyhülést a jegybankok kamatemelési politikáját illetően. Az energiahordozók árszintje kedvezően alakul, a globális kereslethiány viszont továbbra is fennáll, így az ipari termelés akadozik, a gazdasági teljesítményt a szolgáltatóipar húzza. Az olaj esetében a várakozásokhoz képest nagyobb ütemben épül fel a kereskedelmi tartalékok szintje, bár a nyaralási szezon hatása még nem látszik az üzemanyag-fogyasztás mértékén, az árfolyam kis ingadozásokkal stabilan tartja magát a 70-es szinten – hangzott el az SPB online eseményén.

A német CPI adatok kapcsán az éves összevetés 7,2 volt az előző időszakra, most 6,1 lett. Az elemzők az elmúlt időszak kedvező fejleményei alapján optimistábbak lettek az infláció esésének mértéke tekintetében. Továbbra is az a tendencia érvényesül, hogy az energiaárak csökkenése visszafelé húzza az inflációt, az élelmiszerárak viszont változatlanul magasak. Ezen kívül a szolgáltatási szektort illetően pozitívan hatott a német inflációs összképre az országos utazási jegy bevezetése: szolgáltatások tekintetében 4,7 volt az áprilisi adat, ami 4,5-re esett vissza.

A németországi mutatók kedvező változása jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az Eurozona CPI is egyre kellemesebb képet mutasson. Szépen jött lefelé, ezzel szemben viszont a core CPI adat jóval kedvezőtlenebb, és egészen más pályát fut be.

Az amerikai CPI adatokban is markáns visszaesés volt tapasztalható, az előző időszak 4,9% – es értékét követően még a várakozásoknál is jobb, 4%-os értékre húzott vissza. A képlet nagyjából ugyanaz mint Európában, az inflációs adatokat az energiaárak visszaesése húzza vissza legnagyobb százalékban. Vannak ugyan kivételek, – a lakhatási költségek, illetve a használt gépjárművek árszintje például tovább nőtt – az összképet tekintve viszont továbbra is azt lehet mondani, hogy markáns visszaesés látható az infláció mértékében. Ezzel szemben a core CPI tartja magát, csakúgy, mint az eurozona esetében. Éves szinten 5,5-öt tudott hozni.

Ha megnézzük az Eurozona ipari termelését, valamelyest jobb lett az előző időszakhoz képest, bár a várakozásoktól elmaradt. A megrendelések továbbra sem jönnek, ami komoly problémát jelent a szektor számára és így az energiaárak kedvező alakulása ellenére sem tud jelentős elmozdulást mutatni az aktivitásban. A termelést változatlanul a szolgáltató szektor húzza felfelé, szép támaszt adva neki. A globális kereslet tehát továbbra is akadozik, és nem látszik, hogy valamiféle kitörési pont mutatkozna ebben a tekintetben, ami a teljes Eurozona ipari termelésére kihat. Kína részéről ugyan tapasztalható volt némi élénkülés, de a friss hírek a kínai gazdaságpolitikát illetően nem adnak okot a túlzott optimizmusra.

Az amerikai termelői árindex kedvezően rendeződött, 2,5 éve nem volt ilyen erős visszaesés, mint amit most látunk: az előző időszak 2,3 értékéhez képest aktuálisan 1,1-et mutat. Ez elsősorban az energiaárak jelentős visszaesésének tudható be. A core PPI kevésbé adat nem olyan rossz, mint az Eurozona esetében, de továbbra is komoly az eltérés az általános adathoz képest.

Mindezek tükrében nem okozott meglepetést a piac számára a hét egyik legfontosabb eseménye, a FED kamatdöntés. Az irányadó kamatláb a várakozásoknak megfelelően 5,25%-os szinten maradt. A FED részéről a tettek szintjén megmutatkozó enyhülő tendenciát a kommunikáció szigorú tónusa ellensúlyozta, ami nyitva hagyja a kaput az esetleges további kamatemelési döntések előtt. További két kamatemelést helyeztek kilátásba, sőt, az infláció elfogadható szintre csökkenésének várható időpontját 2025-re tolták ki. Az óvatosságot feltételezhetően a core CPI magas értéke, valamint a munkaerőpiaci helyzet változatlan kifeszítettsége indokolja.

A piaci vélekedések ennek megfelelően változtak, míg múlt héten mindössze a piaci szereplők 53%-a várt 25 bázispontos emelést júliusra, most már a döntő többség így gondolja, év végére pedig egy 5,25 – 5,5%-os szint a jellemző prognózis.

Az Eurozona esetében hasonló figyelem övezte az ECB kamatdöntést, amely során megtörtént a piaci várakozásnak megfelelő 25 bázispontos emelés. Az ECB kommunikációja alapján az esetleges kivárás lehetősége fel sem merült, így júliusra szinte biztosan várható egy további emelés. Az infláció alakulásának függvényében jelenleg szintén 2025-re várják a beavatkozások szükségességének végét, aminek hátterében nyilvánvalóan a korábban már említett magas Eurozona core inflációs adatok állnak.

Az ECB kommunikációja az Euro-Dollár árfolyamra is hatással volt. Míg korábban kiegyensúlyozottan haladtunk a 1,08 – 1,0850-es sávban, a bejelentés óta az árfolyam 1,0950 környékére jött fel, és jelenleg is ezen a szinten tartja magát.

Az olajpiac esetében a várakozásokhoz képest nagyobb ütemben épül fel a kereskedelmi tartalékok szintje, bár a nyaralási szezon hatása még nem látszik az üzemanyag-fogyasztás mértékén. Az olaj hordónkénti árának alakulása tekintetében látható, hogy a kínai kereslet a leginkább meghatározó tényező, mindazonáltal a 70-es szint továbbra is megállapodottnak tűnik, ami kisebb ingadozásokkal ugyan, de továbbra is tartja magát.

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés