SPB: Németország elveszítheti meghatározó gazdasági szerepét az Eurozónában

Továbbra is kedvezőtlen állapotban van a német gazdaság, az IFO Business Climate index inkább pesszimista hangulatot tükröz. A negyedéves GDP adat visszaesést mutat, amely ugyan nem drámai mértékű, de a fennálló problémák alapján nem várható jelentős pozitív elmozdulás a közeljövőben. A feldolgozóipar fellendülése az előző időszakban úgy tűnik, hogy csak átmeneti állapot volt, a hosszú távú tendencia inkább aggodalomra adhat okot. Németország egyre inkább kezdi elveszíteni a meghatározó szerepét a régióban, az Eurozónában jelenleg Franciaország és a déli államok teljesítménye jelenti a legfőbb húzóerőt. A szolgáltató szektor állapota kielégítő, a feldolgozóipar azonban továbbra is számos nehézséggel küzd Európa-szerte. A várható bér-, illetve költség-emelkedések következtében későbbre tolódhat az első kamatcsökkentés ideje az ECB részéről. Az infláció csökkenésének üteme folyamatosan lassul, az elemzők egy esetleges emelkedés lehetőségét sem zárják ki a következő 12 hónapban. Az USA Leading Economic Index hosszú ideje nem mozdul el a negatív tartományból, de a piac egyelőre nem számít recesszióra. A növekvő megrendelés-állománynak köszönhetően szépen teljesít az amerikai feldolgozóipar. A szolgáltatóipar ugyan mutat némi visszaesést, de összességében stabil az összkép. Az olaj árfolyamát jelenleg elsősorban nem a geopolitikai történések, hanem a gazdasági lassulás határozza meg. A 10 éves amerikai államkötvények emelkedő hozamszintje növeli a vevői érdeklődést. A FED feltehetően továbbra is adatvezérelt állapotban marad a kamatcsökkentések tekintetében.

A szolgáltató szektor ugyan szépen hozza az eredményeket, de a feldogozóipar teljesítménye továbbra is akadozik. A várható bér-, illetve költségemelkedések vélhetően arra ösztönzik az ECB-t, hogy óvatosabb kommunikációt folytasson a kamatcsökkentéseket illetően. Legalább két hónapos csúszás várható.

Németországban az IFO Business Climate hangulatindex a várakozásoknak megfelelően alakult. Enyhe javulást mutat az előző időszakhoz képest, de érdemi változás nem várható és nem is érzékelhető. Egyelőre úgy tűnik, hogy a hangulatindex nem fog számottevő emelkedést mutatni a közeljövőben, inkább oldalazó állapotra számíthatunk. A magas inflációnak, az emelkedő energiaáraknak, illetve a gyenge külső keresletnek köszönhetően a 2020 május utáni időszak egyik legalacsonyabb értékét láthatjuk most. Bár vannak olyan területek, ahol úgy tűnik, hogy felüti a fejét az optimizmus, a jövőkép összességében nem pozitív.

Az előző időszakban a német feldolgozóipar teljesítményében komolyabb emelkedést láthattunk, amely elsősorban a jelentős volumenű Airbus megrendeléseknek volt köszönhető. Ehhez képest a PMI most komoly visszaesést szenvedett el. Aggodalomra adhat okot, hogy hosszabb távra visszatekintve a megrendelések 22 hónapja folyamatos csökkenő tendenciát mutatnak, amelyre az index történetében eddig nem volt példa. A problémát tovább fokozza, hogy az ázsiai régióból akadozva érkeznek a szállítmányok, ami szintén ráül a gyártó szektor teljesítményére. Emellett a szolgáltatóipari szektor emelkedő bérei a feldolgozóiparba is átgyűrűznek, és ez a gyártási költségek növekedéséhez vezethet.

A német szolgáltatóipari teljesítmény valamelyest emelkedett az előrejelzésekhez képest, de Németország egyre inkább kezd kikerülni a meghatározó szerepéből Európában, és ehelyett inkább az Eurozóna, és azon belül is a jól teljesítő országok, mint például Franciaország, illetve a déli államok segítik a német gazdaságot.

Németország egyelőre GDP tekintetben sem tud büszkeségre okot adó képet mutatni. A negyedéves GDP-adat visszaesést mutat az előző időszakhoz képest, melynek mértéke ugyan nem drámai, de ha a tendenciát nézzük, akkor jól látszik, hogy az akadozáson túl komolyabb problémák is fennállnak. A korábban már említett versenyképességi problémák, a fogyasztás általános csökkenése, valamint az infláció alakulása jelentősen visszafogja a gazdaság teljesítményét. Emellett az energiaárak eddigiek során tapasztalt csökkenése nem fenntartható hosszútávon, ezért a szakértők kétszámjegyű emelkedést jósolnak az elkövetkezendő időszakra. A kínai piac felől érkező kereslet visszaesése a német export teljesítményt is visszavetheti. Gyors pozitív változás tehát egyelőre nem várható a német gazdaságot illetően.

Az Eurozóna Composite PMI emelkedett, Franciaországban 9 hónapos csúcsot ért el, de továbbra is 50 alatti az érték, így még nem lépett a konjunktúra szakaszába. A szolgáltató szektor ugyan szép eredményeket hoz, de a feldogozóipar teljesítménye továbbra is akadozik. A várható bér-, illetve költség-emelkedések vélhetően arra ösztönzik az ECB-t, hogy óvatosabb kommunikációt folytasson a kamatcsökkentéseket illetően. Legalább két hónapos csúszás várható, amely alapján az elemzők jelenleg az őszi időszak elejére teszik az első kamatcsökkentés lehetséges időpontját. Az előzetes adatok alapján úgy tűnik, hogy a munkaadók és munkavállalók közti bérmegállapodások nem lesznek túlzó mértékűek. A 4,7%-os várakozáshoz képest 4,5%-os emelkedés látszik a bérekben, de ez még nem a végleges állapot.

Az infláció mértéke enyhe visszaesést mutat az Eurozónában, 2,8% lett a korábbi 2,9%-hoz képest. Az energiaárak egyelőre tartják a CPI állapotát, és lehetővé tesznek egy további enyhe csökkenést. A 12 hónapra előre tekintő inflációs várakozási szám 3,2%-ról 3,3%-ra ugrott fel, a piac jelentős része oldalazó, már-már emelkedő tendenciát vár, indokolt tehát az óvatosság. A core infláció minimálisan csökkent, és a várakozásoknak megfelelő volt, az ECB a márciusi adatokra vár.

Az USA Leading Economic Index 23 hónapja van negatív tartományban, amely azt mutatja, hogy bár vannak kedvező fejlemények, mégsem akar összeállni a gazdaság állapota. Ez a mérőszám az egyik legfontosabb gazdasági hőfokot mutató index-csoport, melyben utoljára a 2008-as gazdasági válság idején tapasztalhattunk ennyire negatív hangulatot. Az elemzők szerint azonban nincs ok a pánikra, mivel a 10 alszektorból 6 már pozitívabb képet mutat, így összességében — bár vannak problémák — nem számít recesszióra a piac a közeljövőben.

A feldolgozóipari PMI az 50,5-ös várakozásokhoz képest lényegesen kedvezőbb, 51,5 lett. Ezzel 2022 szeptembere óta a legnagyobb ütemű növekedést tudta produkálni az index. Úgy tűnik, hogy a megrendelés-állomány is szépen emelkedik, amely összefüggésben lehet azzal, hogy igen nagy mértékben növekedett az igény a bányászattal, illetve az energiahordozó-kitermeléssel kapcsolatos berendezések gyártására. Mivel a hideg tél nem kedvezett ennek a tevékenységnek, az időjárás enyhülésével mind Európában, mind az USA-ban növekedett az aktivitás és ezáltal az eszközbeszerzések is megindultak. Félő azonban, hogy amint ezek a megrendelések kifutnak, ez az ütem nem lesz tartható, ezért visszaesés következhet be a későbbiekben. Ami esetleg további löketet adhat a feldolgozóipar számára, az a raktárkészletek feltöltésére irányuló new order-ek számának emelkedése. A vállalkozók egyre inkább hajlandóak növelni a raktárkészletüket az optimistább hangulatnak köszönhetően.

Kevésbé alakult kedvezően a szolgáltatóipari PMI, 3 hónapja a legalacsonyabb értéket kaptuk, de 51,3-mas értékével még mindig bőven 50 felett áll. Összességében elmondható, hogy stabil, kiegyensúlyozott szolgáltatószektort látunk.

A múlt heti előrejelzések azt jósolták, hogy a 76,50-es szint fogja meg az olaj árfolyamát, és ez így is lett. Úgy tűnik, hogy a recessziós félelmek beigazolódhatnak, ebből adódóan az olaj iránti kereslet is gyengébb lábakon áll. Az árfolyamot jelenleg elsősorban nem a geopolitikai történések, hanem a gazdasági lassulás határozza meg. Tartalékok tekintetében nincs jelentős változás, az előző időszak kiugró, 12 milliós kitermelési állapotából visszatértünk a normál szekcióba.

A 10 éves amerikai államkötvények hozamszintje elérte a 4,35-öt, amely a nagy vevői érdeklődés eredményeképp visszakerült a 4,22-es mezőre. Ez a korrekció benne volt a levegőben.

A FED kamatvárakozásokat illetően az európai helyzethez hasonlóan csúszást prognosztizál a piac, a jegybank feltehetően továbbra is adatvezérelt állapotban marad. Jelen körülmények között nagy meglepetésre nem lehet számítani. Némi bizonytalanság érzékelhető mind a FED, mind befektetők részéről, a csütörtöki adat lesz e tekintetben a meghatározó.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés