SPB: Az euró erősödése várható

Az elmúlt időszakban az USA-t illetően több biztató adatot is láthattunk, amely arra utal, hogy az amerikai gazdaság élénkülőben van, csökkentek a recessziós várakozások. A piac kedvezően fogadta a híreket, de a fenntarthatósággal kapcsolatban már felmerülnek kételyek. Az amerikai munkaerőpiac helyzetét tekintve a hosszú távú tendencia kis megingásokkal kedvezően alakul, a FED szigorító intézkedései idővel várhatóan el fogják érni a kívánt hatást. Az amerikai olajtartalékok tekintetében meglepő adatot kaptunk, de az árfolyam továbbra is stabilan tartja magát. Az Eurozona infláció széles szórással ugyan, de csökkenő tendenciát mutat, a core inflációt tekintve azonban már kevésbé kedvező a kép. Az elmúlt időszakban az EUR/USD árfolyam dollárerősödést mutatott. A FED kamatpolitikája kapcsán erősödött az a piaci vélekedés, amely magasabb kamatszinteket helyez kilátásba – hangzott el az SPB online eseményén.

Amerikát illetően egy igen fontos adat, a tartós fogyasztási cikkek megrendelés-állományé jött ki, amely az előző időszakban 1,2% volt, ehhez képest plusz 1,7%-ot ért el havi visszatekintésben, amit a piac is nagyon kedvezően fogadott. A teljes képhez azonban hozzá kell tenni, hogy a kedvező érték jelentős részben a „transportation” alindex-nek köszönhető — itt egy jelentős bejövő kereskedelmi megrendelés-állomány realizálódott a Boeing repülőgépek terén — ha ezt kivesszük a képből, akkor a növekedés mindössze 0,6%-ot tesz ki.

Az új lakáseladások értékesítése tekintetében szintén igen kedvező adatot kaptunk. Az előző időszak 3,5%-os értékéhez képest a mostani 12,5%-kal robbanásszerű növekedés következett be, amelyre még a piac sem számított. Ennek hátterében feltehetően az áll, hogy jelenleg az új otthonok piacán igen alacsony a kínálat, és az ingatlanvásárlási szándékkal rendelkezők nem vártak tovább, hanem „ráugrottak” a még elérhető állományra.

A fogyasztói bizalmi index rendkívül pozitívan alakult az USA-ban, az előző időszakban 102,5 volt, most pedig a várakozások szerinti 104-hez képest 109,7-es adat jött ki, ezzel az index másfél éves csúcsot ért el. A megnövekedett bizalom oka részben a fent említett ingatlanpiaci élénkülésben keresendő, mivel ennek a szegmensnek igen erős munkaerő-felszívó hatása van. A jelenlegi helyzetben az amerikai állampolgárok biztosítottnak látják a munkaerőpiaci helyzetüket, nem aggódnak az álláskeresés miatt, és mindez a növekvő fogyasztói bizalom irányába hat. A fő kérdés az, hogy a FED szigorító intézkedés-sorozata miként hat majd a munkaerőpiac alakulására.

A frissen érkezett USA GDP adat messze felülmúlta a várakozásokat, a várt 1,4-hez képest 2 lett a tényadat, az előző időszak 2,6-os értékét követően. Ennek egyik oka, hogy a Kína felé irányuló amerikai exporttilalmi rendelet a chip-kereskedelemre vonatkozóan azt eredményezte, hogy a még rendelkezésre álló mennyiséget óriási ütemben kezdték felvásárolni a kínaiak, ami jelentős kereslet-növekedést jelentett a piacon. Ennek megfelelően szárnyaltak a chipgyártó vállalatok részvényei. A másik pozitív irányba ható tényező a személyes fogyasztás jelentős növekedése volt.

Az USA személyes fogyasztás értéke az elmúlt időszakban 4,7 volt, a friss adat 4,6. A munkaerőpiacon továbbra is erősek a bérek, ami növeli a fogyasztók vásárlói kedvét. Mindemellett érdemes arra is odafigyelni, hogy a közép-, illetve alsóbb osztályok költekezési szokásai hogyan alakulnak, mivel ebben az esetben sokkal inkább az látszik, hogy kezdik visszafogni a fogyasztást. Ha ennek a visszafogott keresletnek a hatása megjelenik a piacon, az az amerikai gazdaság teljesítményére is negatívan fog hatni.

Összességében a fenti indexek kedvező alakulása azt mutatja, hogy az amerikai gazdaság élénkülőben van, így az amerikai recessziós várakozások valamelyest halványultak.

Az amerikai munkaerőpiacot az elmúlt időszakban emelkedő tendencia jellemezte, ami alapján úgy tűnt, hogy biztos alapot látunk az új munkakeresők számában, a múlt héten azonban ez megváltozott. A heti adat ellenére a 4 hetes mozgó átlag még mindig a legmagasabb 2021 óta. Nem szerencsés tehát egy kivételes eseményt kiragadni, inkább a hosszú távú tendenciát érdemes figyelembe venni. A szigorító környezet előbb-utóbb minden bizonnyal hűteni fogja a munkaerőpiacot is, amely a FED deklarált célja.

Az amerikai olajtartalékok tekintetében a finomítói piac ráállt arra, hogy a jelenlegi árak mellett igen komoly marginnal folyamatosan építik az üzemanyag-tartalékokat. Egyelőre nem érkezett hír a stratégiai tartalékok átmozgatásával kapcsolatban, de valószínűsíthető, hogy erre sor fog kerülni az amerikai vezetés részéről. Az árfolyam tartja magát, a jelenlegi szintekről nem várható jelentős elmozdulás.

A német ifo Business Climate Index azt mutatja, hogy a vállalkozói rétegnek milyen várakozásai vannak a német gazdaság tekintetében, illetve annak összképét illetően is lényeges információt nyújt az elkövetkezendő hat hónapra vonatkozóan. Az előző időszak 91,5-ös értékéhez képest a mostani 88,5- tel jóval a várakozások alatt teljesített. Összességében elmondható, hogy sem az amerikai, sem a kínai, sem az európai kilátások nem hatnak kedvezően jelenleg a német gazdaságra, ennek megfelelően a megrendelés-állomány is kezd visszaesni, mindez visszafogja az optimizmust. A szolgáltató szektorban van potenciál, de önmagában nem elégséges a fordulathoz.

A német CPI adat a várakozásokhoz közeli 6,4% lett, az elmúlt időszakban az értéke 6,1% volt. Ennek mögöttes oka a bázishatás, tavaly ugyanebben az időszakban ugyanis Németországban drasztikusan csökkentek az energiaárak, amely negatívan hatott a jelenlegi inflációs adat alakulására. Ennek az átmeneti megtorpanásnak azonban nincs nagy jelentősége, továbbra is az infláció fokozatos csökkenése várható mind Németország, mind az Eurozóna tekintetében, és a képet a maginfláció alakulása árnyalja majd.

Az Eurozona CPI adatot illetően 5,6%-ot várt a piac, a jelenlegi érték 5,5% lett az elmúlt időszak 6,1%-os értékéhez képest. Az üzemanyagárak és az energiahordozók ára is visszaesett, a szolgáltató szektorban azonban továbbra is növekednek az árak. Utóbbinak köszönhetően az Eurozona munkaerőpiacára is egyfajta túlfűtöttség jellemző. Fontos megemlíteni, hogy infláció tekintetében továbbra is igen nagy szórást mutatnak az egyes európai országok, melynek harmonizációjához valószínűleg hosszabb időre lesz szükség. A core infláció esetében már kevésbé kedvező a kép. Bár a helyzet egyértelműen stabilizálódni látszik, de az 5,3%-ról 5,4%-ra történő emelkedés nem tett jót a befektetői optimizmusnak.

Az EUR/USD árfolyam az 1,0960-as szintekről vissza tudott jönni 1,0880-ra, a hírek tehát a dollár erősödésének irányába hatottak. Ennek fényében az ECB részéről sem várható a kommunikáció enyhítése vagy a kamatemelések visszavágása, aminek köszönhetően Euro visszaerősödése várható a közeljövőben.

A FED-kamatdöntések tekintetében erősödött az a piaci vélekedés, amely magasabb kamatszinteket helyez kilátásba, de a piac jelentős része továbbra is a korábbi álláspontot képviseli, mely szerint novemberre 5,25-5,5%-os kamatszint várható.

A fenti fundamentális összefoglalónkat alátámasztják a technikai elemzéseink is.

Előző bejegyzés
Következő bejegyzés